Rămăşiţe ale celui mai mare lagăr britanic pentru prizonieri din Al Doilea Război Mondial, în care s-a aflat succesorul lui Adolf Hitler la conducerea Germaniei Naziste, au fost descoperite într-o pădure din Sheffield.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În lagărul Lodge Moor s-au aflat 11.000 de prizonieri din Germania, Italia şi Ucraina, în 1944, însă a fost abandonat şi uitat timp de decenii.

Acum, studenţi la arheologie de la Universitatea din Sheffield au descoperit câteva construcţii din cărămidă, fundaţii şi alte rămăşiţe, scrie CNN. 

Puţine lucruri erau cunoscute despre această închisoare ascunsă, însă cercetătorii au descoperit mai multe detalii analizând documente şi declaraţii ale unor martori.

Cel mai cunoscut prizonier de aici a fost Karl Dönitz, care a petrecut aproximativ 6 săptămâni la finalul Primului Război Mondial, după ce submarinul său s-a defectat şi a ieşit la suprafaţă în octombrie 1918. 

Karl Dönitz a reuşit să evadeze, spun cercetătorii, simulând că este bolnav mintal, pentru a evita acuzarea pentru crime de război.

După ce a fost trimis înapoi în Germania, s-a remarcat în marină, devenind comandantul acesteia în timpul ultimilor ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Dönitz i-a urmat lui Hitler ca preşedinte al Germaniei Naziste în ultimele zile ale conflictului, după sinuciderea liderului şi înainte de a fi învinuit de crime de război în procesele de la Nürnberg.

Din Lodge Moor au evadat prizonieri şi în 1944, mulţi dintre ei, pe 20 decembrie, dar au fost recapturaţi 24 de ore mai târziu, în Rotterdam. După război, unii dintre prizonieri au rămas în Sheffield.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.