Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a reacţionat joi noaptea faţă de decretul anunţat de liderul separatist Evgheni Şevciuk privind lansarea procesului de aderare a Transnistriei la Rusia, care ar pune în aplicare rezultatele unui ”aşa-numit referendum republican de la 17 septembrie 2006”, susţinând că actul este unul nul şi neavenit, transmite Moldpres.
Reprezentanţii Biroului au catalogat actul drept unul nul, tocmai pentru că a fost emis de către o autoritate neconstituţională în baza unui referendum care s-ar fi desfăşurat ilegal în urmă cu aproape un deceniu pe teritoriul Republicii Moldova.
Biroul pentru Reintegrare de la Chişinău şi-a exprimat regretul pentru că un asemenea act subminează eforturile depuse de către autorităţile moldoveneşti şi partenerii internaţionali în procesul de negocieri cu formatul ”5+2”, care sunt menite să găsească o soluţie viabilă privind problema transnistriană. O soluţie viabilă ar trebui să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Republici Moldova, în timp ce un statut juridic este elaborat pentru Transnistria.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Însă, autorităţile moldoveneşti precizează că acţiunea liderului separatist merită blamată în condiţiile relansării negocierilor privind reglementarea problemei transnistriană.
De asemenea, reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare au făcut un apel către partenerii internaţionali implicaţi în negocieri pentru a lua atitudine faţă de decretul emis de către Evgheni Şevciuk. În acest sens, luarea unei atitudini ar duce la evitarea apariţiei unor noi tensiuni în estul Europei.
Anterior, premierul moldovean Pavel Filip a catalogat decretul liderului separatist drept o acţiune electorală şi populistă.
Liderul Evgheni Şevciuk a semnat joi un decret care pune în aplicare rezultatul unui referendum nerecunoscut de la 17 septembrie 2006, atunci când 97% dintre locuitorii regiunii au votat pentru alipirea la Rusia. Însă, consultarea populară nu a fost recunoscută de nicio instituţie internaţională.
O asemenea măsură ar reprezenta primul pas către aderarea regiunii separatiste la Federaţia Rusă. De asemenea, decretul semnat de liderul separatist mai prevede şi ajustarea legislaţiei transnistrene la cea rusească.
Regiunea Transnistria şi-a proclamat "independenţa" faţă de Republica Moldova în anii '90, în urma unui război sângeros, care s-a soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Însă, regiunea reparatistă nu este recunoscută de comunitatea internaţională, inclusiv Moscova.
Rusia a desfăşurat trupe în zonă: este vorba de circa 1.300 de militari, dintre care 350 fac parte din trupe de menţinerea păcii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.