Liderul rus Vladimir Putin a declarat că prima sa zi de discuţii cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la cosmodromul Vostocini, a fost "extrem de productivă", implicând un "schimb sincer de opinii" atât asupra chestiunilor regionale, cât şi asupra relaţiilor bilaterale. Vizita în Rusia a liderului nord-coreean, care şi-a oferit un "sprijin deplin" pentru "lupta sfântă" împotriva Occidentului, continuă însă şi în zilele următoare, relatează CNN.
Miercuri, cei doi au petrecut aproape cinci ore împreună, potrivit agenţiei de ştiri ruseşti de stat TASS. Liderii s-au întâlnit la cosmodromul Vostocni la ora 7:09, ora Moscovei, unde liderul nord-coreean a sosit cu trenul său, iar cei doi au inspectat apoi instalaţiile de la cosmodrom. Discuţiile tete-a-tete au început la ora 8:25 a.m. şi au durat "mai mult de o oră", potrivit TASS. Summitul a continuat cu un dineu care a reunit cele două delegaţii.
Putin a confirmat că vizita lui Kim va continua şi în următoarele zile. Oaspetele său nord-coreean urmează să zboare la Komsomolsk-pe-Amur şi apoi la Vladivostok, ca parte a programului său extins în Rusia. El va vizita fabrici implicate în producţia de echipamente atât civile, cât şi militare. După aceea, delegaţia nord-coreeană va avea parte de o demonstraţie a capacităţilor militare ale Flotei ruseşti din Pacific, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossia-1, după încheierea summitului de miercuri.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Programul lui Kim Jong Un în Rusia va cuprinde, de asemenea, aspecte legate de mediu şi educaţie, cu vizite la Universitatea Federală de Est şi la Academia Rusă de Ştiinţe, inclusiv la un laborator de biologie marină, a precizat Putin.
PUTIN FACE ALUZIE LA POTENŢIALUL DE COOPERARE MILITARĂ CU PHENIANUL
Vladimir Putin a mai declarat că Moscova ia în considerare şi discută despre o anumită cooperare militară cu Coreea de Nord, potrivit Rossia-1. Întrebat dacă a discutat despre cooperarea militară cu Kim Jong Un în timpul întâlnirii lor de miercuri, Putin a menţionat "anumite restricţii" privind trimiterea de ajutor militar către Coreea de Nord, referire la sancţiunile internaţionale impuse de ONU - care au fost votate inclusiv de Moscova ca membru permanent al Consiliului de Securitate.
Dar preşedintele rus a spus că există domenii deschise pentru discuţii şi reflecţie, sugerând că subiectul va fi un punct pe agenda vizitei liderului nord-coreean în Rusia.
"Ei bine, există anumite restricţii, iar Rusia respectă toate aceste restricţii", a declarat Putin pentru Rossia-1. "Dar există lucruri despre care putem, desigur, să vorbim, să discutăm, să ne gândim la ele. Şi aici, de asemenea, există perspective", a adăugat el.
Kim subliniase în declaraţii anterioare rolul sateliţilor militari ca mijloc de protecţie a siguranţei naţionale şi a stabilităţii teritoriale şi a vorbit despre valoarea lor strategică în cazul desfăşurării preventive a forţei militare, a relatat presa de stat nord-coreeană în aprilie. Furnizarea acestei tehnologii Coreei de Nord ar încălca sancţiunile internaţionale, care au fost impuse pentru a împiedica capacitatea Phenianului de a-şi construi o forţă nucleară şi de rachete balistice pe deplin funcţională.
Oficialii americani au avertizat că summitul ruso-coreean ar putea avea ca rezultat furnizarea de arme de către Phenian, pentru a fi folosite de Moscova în războiul său din Ucraina, în schimbul tehnologiei pentru rachete balistice.
Discuţiile dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au fost "foarte substanţiale", a relatat miercuri presa de stat rusă, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit RIA, Peskov a adăugat că Phenianul "manifestă un interes uriaş în dezvoltarea legăturilor bilaterale cu Rusia".
KIM I-A SPUS LUI PUTIN CĂ ÎL SUSŢINE PENTRU A ÎNVINGE "FORŢELE RĂULUI"
Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi-a exprimat deschis susţinerea faţă de războiul Moscovei în Ucraina, spunându-i lui Vladimir Putin că va ieşi victorios "în lupta pentru a pedepsi forţele răului", aluzie la Occident.
Kim a declarat înainte de un toast la dineul de stat cu Putin că este "sigur că poporul rus şi armata sa vor ieşi victorioşi în lupta pentru a pedepsi forţele malefice care urmăresc cu ambiţie hegemonia şi expansiunea". El nu a numit Ucraina, dar s-a referit la "operaţiunea militară" a Rusiei, formularea eufemistică pe care Moscova o foloseşte pentru a descrie războiul său de agresiune din Ucraina. Kim a spus că "armata rusă şi poporul său vor moşteni tradiţia strălucită a victoriei" şi îşi vor demonstra reputaţia în linia întâi a "operaţiunii militare".
Liderul nord-coreean a adăugat că el şi Putin au avut o "discuţie aprofundată" despre "peisajul politic şi militar al Peninsulei Coreene şi al Europei".
Kim a promis să stabilească "o nouă eră de prietenie de 100 de ani" între cele două ţări şi a propus un toast pentru "noua victorie a marii Rusii" şi pentru sănătatea lui Putin.
SERGHEI LAVROV: SITUAŢIA S-A SCHIMBAT DE CÂND PHENIANUL A FOST VIZAT DE SANCŢIUNILE ONU
După ce Putin a recunoscut că există "anumite restricţii" în cooperarea cu Phenianul, ministrul său de externe Serghei Lavrov a declarat că situaţia s-a schimbat de când Coreea de Nord a fost lovită de sancţiunile ONU, relatează Reuters. El a spus miercuri că climatul geopolitic s-a schimbat complet de când ONU a impus sancţiuni împotriva Coreei de Nord şi a acuzat Occidentul că nu şi-a respectat promisiunile privind sprijinul umanitar pentru Phenian.
Din 2006 Coreea de Nord se află sub sancţiunile ONU - pe care Rusia le-a susţinut - din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete.
"Sancţiunile împotriva Coreei de Nord au fost adoptate într-o situaţie geopolitică complet diferită, când existau probleme în stabilirea dialogului (cu Phenianul), când existau dezbateri destul de serioase în Consiliul de Securitate", a declarat Lavrov pentru jurnalistul Pavel Zarubin de la televiziunea de stat rusă.
El a mai spus că motivul pentru care Rusia şi China au blocat anul trecut o nouă rezoluţie de sancţiuni împotriva Coreei de Nord elaborată de SUA a fost că Occidentul a făcut o promisiune falsă la momentul sancţiunilor iniţiale privind ajutorul umanitar pentru această ţară. "Aceasta a fost o altă minciună. Noi, chinezii şi nord-coreenii am fost înşelaţi", a declarat Lavrov.
Într-un clip separat, postat de Zarubin pe reţele sociale, reporterul a ridicat din nou problema sancţiunilor cu Lavrov şi i-a cerut acestuia să comenteze informaţiile din presa occidentală potrivit cărora întâlnirea Putin-Kim ar putea duce la furnizarea de arme de către Rusia către Coreea de Nord sau invers.
Lavrov nu a răspuns direct, dar a declarat că Occidentul a încălcat nişte acorduri prin furnizarea de armament din epoca sovietică către Ucraina - o referire la armele furnizate Kievului de către ţările din Europa Centrală şi de Est care au făcut parte cândva din Pactul de la Varşovia, condus de Moscova, dar care acum sunt membre ale NATO.
Lavrov a declarat că acest lucru a încălcat "toate obligaţiile contractuale posibile", deoarece armele au fost furnizate iniţial de Moscova cu certificate de utilizator final care împiedicau transferul lor către terţe părţi.
Afirmaţia lui Lavrov potrivit căreia sancţiunile impuse Coreei de Nord au fost produsul unei situaţii globale diferite şi al relei-credinţe din partea unor puteri occidentale nedemne de încredere sunt semnificative, sugerând că Rusia înăşi ar putea să nu le mai respecte.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia îşi menţine angajamentele în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, dar acest lucru nu va fi un obstacol în calea dezvoltării relaţiilor sale cu Coreea de Nord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...