Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au recurs miercuri la ”diplomaţia schiului” pentru a potoli tensiuni şi s-au afişat împreună pe pistele de schi, la Soci, în sudul Rusiei, o ieşire mai puţin nevonovată decât ar părea, după mai multe săptămâni de schimburi de critici între Rusia şi Belarus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedinţii celor două ţări aliate s-au instalat împreună pe un telescaun, după care au coborât câteva piste la "Gazprom Mountain Resort" - o staţiune de schi care aparţine gigantului rus în domeniul gazelor naturale, situat la câţiva kilometri de locul unde au avut loc Jocurile Olimpice (JO) la Soci în 2014.

Schimbând câteva vorbe cu turiţti prezenţi, Putin - mai puţin în largul său pe scchiuri decât omologul său belarus - nu a exclus ca, ”poate data viitoare” să facă snowboard.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă această ieşire, organizată în contextul în care cei doi şefi de stat poartă negocieri bilaterale la Soci, are loc după mai multe săptămâni de tensiuni între cele două ţări şi în urma mai multor declaraţii virulente ale lui Lukaşenko contra vecinului său rus.

Rusia şi-a modificat fiscalitatea într-un mod defavorabil Belarului, care-i reporşează presiuni financiare vizând să-i menţină dominaţia politică asupra vecinului său.

Moscova avertizează, de asemenea, că nu mai vrea să subvenţioneze Belarusul fără să primească nimic în schimb, în relaţiile strânse între cei doi parteneri.

Această modificare a taxelor se traduce într-o creştere a preţului exporturilor petrolului rus către Belarus, care rafinează o mare parte şi-l trimite către Rusia şi Europa - cu valoare adăugată.

”Deciziiile serioase nu tolerează agitaţia”, a răspuns Vladimir Putin, citat de agenţia de presă rusă Interfax, când a fost întrebat despre perspectivele unui acord între cele două ţări.

La rândul său, Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări că relaţiile între cei doi aliaţi sunt ”de nezdruncinat”, dar a evocat legăturile strânse între economiile lor, dând asigurări că Moscova va avea mult de pierdut de pe urma unei slăbiri economice a Belaruslui.

Aceasta este a treia întâlnire între cei doi preşdinţi, de la 25 decembrie, în vederea soluţionării acestui diferend.

Disputele între Rusia şi Belarus pe tema tarifelor gazelor naturale şi petrolului sunt frecvente. Ele afectează uneori şi alte domenii, ca de exemplu ”războiul laptelui” care a făcut ravagii între cele două ţări în primăvara lui 2017, dup ce Moscova a acuzat Minskul că-i livrează produse de proastă calitate.

Economia Belarusului este extrem de dependentă de Rusia, însă Aleksandr Lukaşnko, cel mai puternic om din ţară de 25 de ani, încearcă să se distanţeze de Moscova după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.