Vladimir Putin se declară pregătit, înaintea summitului său de miercuri cu Joe Biden, asupra căruia se exercită presiuni să obţină eliberarea a doi americani deţinuţi în Rusia, un schimb de deţinuţi ca gest de bunăvoinţă în vederea scoaterii relaţiilor ruso-americane din marasmul în care se află, relatează AFP.
Statele Unite au avertizat că preşedintele american urmează să discute cu omologul său rus, miercuri, la Geneva, pentru prima oară faţă în faţă, soarta lui Paul Whelan, încarcerat cu privire la spionaj, şi a lui Trevor Reed, încarcerat pentru că a agresat, în stare de ebrietate, doi poliţişti ruşi.
Washingtonul denunţă faptul că cei doi cetăţeni americani au fost încarceraţi în mod nedrept.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aleşi americani, atât republicani, cât şi democraţi, îl îndeamnă pe locatarul Casei Albe să ceară ferm eliberarea acestora.
”Tratamentul kafkian pe care Kremlinul îl rezervă cetăţenilor americani trebuie să înceteze, iar preşedintele Biden trebuie să facă din întoarcerea lor în ţară o prioritate a vizitei sale”, subliniază influentul sentor democrat Bob Menendez.
Reprezentantul republican Michael McCaul merge şi mai departe şi consideră că eliberarea lor este necesar să fie o ”condiţie prealabilă” a summitului de la Geneva.
Întrebat la postul american NBC despre posibilitatea unui schimb de deţinuţi între aceşti deţinuţi americani şi deţinuţi ruşi din Statele Unite, Vladimir Putin s-a arătat deschis.
”SPERANŢE BUNE”
”Da, da, da, bineînţeles”, a răspuns Putin, potrivit unui fragment din interviu, difuzat luni.
”Ar fi şi mai bună o discuţie cu privire la posibilitatea încheierii unui acord de extrădare”, a adăugat Putin, potrivit transcrierii interviului, publicată de către Kremlin.
Până atunci însă, preşedintele rus s-a declarat pregătit să negocieze un schimb din motive ”umanitare”, legate de ”sănătatea şi viaţa persoanelor individuale”.
Ce deţinuţi ruşi ar vrea el să fie eliberaţi în schimbul celor doi americani?
”Avem o listă întreagă”, a dat Putin asigurări, apreciind că numărul ruşilor deţinuţi în închisori americane este ”fără o măsură comună” cu cel al americanilor aflaţi după gratii în Rusia.
Putin evocă ”probleme mari de sănătate” ale lui Konstantin Iaroşenko, un pilot rus încarcerat în America cu privire la trafic de cociană, a cărui familie a cerut eliberarea acestuia înaintea summitului. La fel ca familia traficantului de armament Viktor But.
Vladimir Putin este, în interviu, foarte virulent faţă de Trevor Reed, condamnat în iulie 2019 la nouă ani de închisoare.
”Este doar un beţiv şi unul care caută probleme”, ”este de drept comun, nimic altceva”, dă el asigurări, în contextul în care clasa politică americană acuză Moscova de faptul că se foloseşte de el drept monedă de schimb diplomatic.
Mama deţinutului, Paula Reed, a declarat luni la NBC că re ”speranţe bune” să-şi revadă fiul în sfârşit eliberat şi a salutat angajamentul administraţiei Biden în acest sens şi declaraţiile preşedintelui Putin cu privire la un eventual schimb.
”Sperăm ca acest lucru să aibă loc rapid”, declară ea.
”Cum va veni acasă ne este indiferent”, a declarat soţia sa Joey Reed, sugerând astfel că i-ar conveni un schimb.
Un fost subofiţer în Corpul Puşcaşilor Marini, celălalt american, Paul Whelan, era un agent la serviciul de securitate al unui grup american de piese auto de schimb în momentul în care a fost arestat, la Moscova, în decembrie 2018, după care a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare cu privire la acuzaţii de spionaj.
Paul Whelan a apelat în mod clar la Joe Biden să organizeze un schimb de deţinuţi în vederea eliberării sale, declarându-se victima ”diplomaţiei ostaticilor” într-un interviu recent acordat CNN.
Însă poziţia preşedintelui american cu privire la acest subiect este vagă.
Într-o conferinţă de presă, la summitul G7 în Regatul Unit, Joe Biden a sugerat că este deschis unui schimb, răspunzând unei întrebări care viza în mod specific ”infractori cibernetici”.
Însă consilierul său în domeniul securităţii naţionale Jake Sullivan a dat, ulterior, înapoi.
”El nu spune că va face schimb de infractori cibernetici cu Rusia”, ci că este deschis ”unui angajament reciproc” de ”a nu proteja infractorii cibernetici”, potrivit lui Sullivan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...