Un comentariu enigmatic al lui Vladimir Putin, joi, despre o limitare a numărului de mandate prezidenţiale a relansat speculaţii cu privire la plecarea sa definitivă de la Kremlin în 2024, relatează AFP.
Este o tradiţie anuală ca, în cursul conferinţei sale de presă-maraton, preşedintele rus să fie întrebat despre viitorul său. De această dată, o întrebare despre o revizuire a Constituţiei şi interdicţia exercitării a mai mult de ”două mandate consecutive” a repus subiectul pe tapet.
”Ceea ce am putea face cu privire la aceste mandate este să suprimăm calificativul «consecutive» cu privire la funcţia prezidenţială”, a spus el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Suprimarea acestui termen ar însemna interzicerea oricărei întoarceri la Kremlin după 2024, data la care îi expiră actualul al doilea mandat consecutiv. Astfel, Putin nu va mai putea pleca de la preşedinţie şi să se întoarcă, aşa cum a făcut în 2012, după ce a fost premier timp de patru ani (2008-2012).
”Avem două mandate succesive, servitorul dumneavoastră credincios face cele două mandate, iar apoi pleacă din funcţie, apoi el are dreptul să revină în funcţia de preşedinte, pentru că nu mai este vorba despre două mandate consecutive”, a explicat şeful statului rus.
Acest fel de alternanţă ”deranjează anumiţi politologi, actori din societate”, a declarat el, în această a 15-a mare conferinţă de presă la care au asistat 1.800 de jurnalişti.
”MINGE DE TATONARE”
Până acum, Vladimir Putin spunea că ţine la formularea cu privire la cele două mandate consecutive.
El a evocat, de asemenea, posibilitatea unei consolidări a puterilor Parlamentului în mod ”foarte prudent” şi în urma unei ”discuţii aprofundate în societate”.
”Nu trebuie să ne grăbim prea tare. Discuţia este în curs, iar eu o voi urmări şi eu să văd cum evoluează”, a adăugat el, după conferinţă.
În urma ultimei sale realegeri, în 2018, circulă speculaţii cu privire la intenţiile sale cu privire la perioada de după 2024. Unii îi atribuie intenţia de a păstra puterea, prin noi funcţii care rămân de definit, iar alţii intenţia de a redeveni provizoiu premier. În orice caz, Putin nu a promovat un potenţial succesor.
Iar Kremlinul a apreciat, până acum, prematur să evoce problema.
Şefa televiziunii RT, finanţată de statul rus, Margarita Simonian, consideră că declaraţiile lui Vladimir Putin semnalează că acesta a hotărât să părăsească preşedinţia.
”Dacă se întreabă cineva dacă liderul va efectua un nou mandat prezidenţial, el nu o va face”, a scris ea pe Twitter.
Publicaţia online The Bell estimează că declaraţia cu privire la mandatele consecutive este ”declaraţia cea mai importantă pe care Putin a făcut-o azi (joi)”.
”Cine ştie dacă era o minge de tatonare în vederea lansării unei discuţii sau o decizie?”, a reacţionat, la rândul ei, Tatiana Stanovaia de la centrul de reflecţie R. Politik.
Preşedintele, care a ajuns la putere în urmă cu 20 de ani, a prezentat un bilanţ, la cererea unui jurnalist.
Rusia din 2000 şi cea din 2019 ”sunt două ţări diferite”, a notat Putin.
El a relevat că Rusia era ”în război civil” atunci când a ajuns el la putere, referindu-se la Războiul din Cecenia. ”Economia s-a schimbat fundamental”, a mai notat el, iar ţara s-a reformat şi îmbogăţit după anii sumbri care au urmat crizei din 1998.
TRUMP, LENIN, FAMILIA
Confernţa de presă s-a încheiat după patru ore şi 25 de minute, nu departe de recordul de patru ore şi 40 de minute din 2008. Ca de fiecare dată, jurnaliştii au folosit pancarte sau deghizări pentru a-i atrage atenţia lui Vladimir Putin.
El a vorbit despre o mulţime de subiecte, exprimându-şi susţinerea faţă de Donald Trump în faţa unor acuzaţii ”inventate” care l-au costat o procedură de destuire.
El a pus la îndoială originea umană a modificărilor climatice, l-a criticat pe Lenin, a negat orice prezenţă militară rusă în estul Ucrainei şi a evocat o extindere a metrolului de la Ekaterinburg sau poluarea de la Krasnoiarsk.
Vizibil deranjat, Vladimir Putin a evitat să răspundă unei întrebări despre activităţile economice ale celor două fiice ale sale şi susţinerii de care acestea ar benficia.
Criticii săi s-au făcut auziţi pe canalul YouTube al televiziunii publice Rossiya 24 - unui număr de 43.000 de persoane nu i-a plăcut conferinţa sa de presă transmisă în direct, faţă de 10.000 cărora le-a plăcut.
Potrivit institutului public Vtsiom, 70,2% dintre ruşi au încredere în Vladimir Putin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...