Moscova anunţă luni că ”nu este interesată” pentru moment de o cerere în vederea unui interviu cu preşedintele rus Vladimir Putin a jurnalistului american Evan Gershkovich, deţinut în Rusia timp de aproape un an şi jumătate şi eliberat la începutul lui august 2024, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pentru moment nu suntm interesaţi de acest intreviu”, a răspuns presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Pekosv.

”Este nevoie de un motiv, iar pentru moment nu vedem un astfel de motiv”, a adăugat el.

Evan Gershkovich, un jurnalist de la The Wall Street Journal (WSJ), în vârstă de 32 de ani, a fost încarecerat din martie 2023 şi a fost condamnat la 16 ani de închisoare în urma unui proces expeditiv cu privire la ”spionaj”, o acuzaţie pe care Moscova nu a susţinut-o niciodată cu probe şi pe care jurnalistul a respinso, la fel ca WSJ şi Casa Albă,

Jurnalistul, care i-a cerut lui Putin să-l graţieze, un demers obligatoriu pentru a fi eliberat, a adăugat şi o cere de interviu, potrivit WSJ.

Formularul conţinea ”un spaţiu gol pe care deţinutul îl putea completa”, a dezvăluit într-un articol WSJ.

”Ultimul rând (al documentului completat de Gershkovich) conţinea propunerea sa. După elivberare, Putin va accepta să-i dea un interviu?”, scrie ziarul.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a acordat - arareori - interviuri unor jurnalişti occidentali.

În februarie, Dmitri Peskov nota că Kremlinul primea ”numeroase cereri” de la presa din Occident.

Autorităţile ruse şi-au multiplicat presiunea asupra presei independente şi străine din Rusia, în contextul unei reprimări în toate direcţiile a vocilor disidente, după atacul la scară mare în Ucraina.

Evan Gershkovich a fost eliberat de Rusia la începutul lui august, în cadrul celi mai mare acord de schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi opozanţi ruşi ca Vladimir Kara-Murza sau colaboratoare ale lui Aleksei Navalnîi au fost eliberaţi în acest schimb.

Cetăţenii ruşi eliberaţi în cadrul acorsului, inclusiv un presupus agent, Vadim Krasikov, încarcerat în Germania după ce a fost găsit vinovat de asasinarea unui separatrist cecen, au fost primiţi, la coborea din avion, de către Vladimir Putin, la Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.