Moscova anunţă luni că ”nu este interesată” pentru moment de o cerere în vederea unui interviu cu preşedintele rus Vladimir Putin a jurnalistului american Evan Gershkovich, deţinut în Rusia timp de aproape un an şi jumătate şi eliberat la începutul lui august 2024, relatează AFP.
”Pentru moment nu suntm interesaţi de acest intreviu”, a răspuns presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Pekosv.
”Este nevoie de un motiv, iar pentru moment nu vedem un astfel de motiv”, a adăugat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Evan Gershkovich, un jurnalist de la The Wall Street Journal (WSJ), în vârstă de 32 de ani, a fost încarecerat din martie 2023 şi a fost condamnat la 16 ani de închisoare în urma unui proces expeditiv cu privire la ”spionaj”, o acuzaţie pe care Moscova nu a susţinut-o niciodată cu probe şi pe care jurnalistul a respinso, la fel ca WSJ şi Casa Albă,
Jurnalistul, care i-a cerut lui Putin să-l graţieze, un demers obligatoriu pentru a fi eliberat, a adăugat şi o cere de interviu, potrivit WSJ.
Formularul conţinea ”un spaţiu gol pe care deţinutul îl putea completa”, a dezvăluit într-un articol WSJ.
”Ultimul rând (al documentului completat de Gershkovich) conţinea propunerea sa. După elivberare, Putin va accepta să-i dea un interviu?”, scrie ziarul.
De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a acordat - arareori - interviuri unor jurnalişti occidentali.
În februarie, Dmitri Peskov nota că Kremlinul primea ”numeroase cereri” de la presa din Occident.
Autorităţile ruse şi-au multiplicat presiunea asupra presei independente şi străine din Rusia, în contextul unei reprimări în toate direcţiile a vocilor disidente, după atacul la scară mare în Ucraina.
Evan Gershkovich a fost eliberat de Rusia la începutul lui august, în cadrul celi mai mare acord de schimb de deţinuţi între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.
Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi opozanţi ruşi ca Vladimir Kara-Murza sau colaboratoare ale lui Aleksei Navalnîi au fost eliberaţi în acest schimb.
Cetăţenii ruşi eliberaţi în cadrul acorsului, inclusiv un presupus agent, Vadim Krasikov, încarcerat în Germania după ce a fost găsit vinovat de asasinarea unui separatrist cecen, au fost primiţi, la coborea din avion, de către Vladimir Putin, la Moscova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.