Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri legea care interzice colaboratorilor unor organizaţii ”extremiste” să candideze în alegeri, o măsură denunţată de către opoziţie, care o consideră drept un mijloc de a o neutraliza înaintea alegerilor legislative prevăzute în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Legea - adoptată de Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, în mai şi de către Consiliul federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, miercuri - a fost publicată pe portalul oficial al legislaţiei ruse, după ce a fost promulgată de către liderul de la Kremlin.

Acest text le interzice persoanelor implicate într-o organizaţie ”extremistă” să fie alese.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Legea, consideră criticii Kremlinului, îi vizează pe susţinătorii aopozantului politic Aleksei Navalnîi, după ce parchetul rus a cerut justiţiei să claseze organizaţiile opozantului drept ”extremiste”, la fel ca pe formaţiunile ultranaţionaliste sau religioase.

Rezultatul aceste proceduri judiciare lasă puţin loc de îndoială. Reţeaua birourilor regionale a opozantului, care a fost deja clasată drept ”extremistă” de către serviciile ruse de supraveghere financiară, şi-a anunţat autodizolvarea, pentru a se feri de eventuale proceduri judiciare vizându-i membrii.

Potrivit opoziţiei, puterea caută ”să facă curăţenie” înaintea alegerilor legislatove din septembrie, în contextul în care partidul Kremlinului, Rusia Unită, este nepopular în sondaje, din cauza uneistagnărieconomice şi multor scandaluri de corupţie.

Numeroşi critici ai puteriiruse au fost vizaţi de percheziţii în ultimele zile.

Andrei Pivovarov, care a condus organizaţia Open Rusia, cu legături cu oligarhul în exil Mihail Hodorkovski, a fost plasat în detenţie provizorie pe o perioadă de două luni.

Aleksei Navalnîi a fost încarcerat la întoarcere în Rusia, în ianuarie, după luni de convalescenţă în Germania, în urma unei otrăviri cu noviciok de care acuză Kremlinul. El a fost condamnat ulterior la doi ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar din 2014 pe care-l denunţă drept politic.

Navalnîi a făcut greva foamei timp de 24 de zile, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie într-o colonie penitenciară situată la nord-est de Moscova.

Alakesei Navalnîi - care împlineşte vineri 45 de ani - anunţă într-un mesaj postat pe Instagram că ”mulţumeşte sincer tuturor persoanelor care(-l) înconjoară şi susţin” şi dă asigurări că-şi păstrează moralul.

”Sper să pot spune azi că succesul meu al anului este faptul că mă pot ţine departe de starea de spirit a unei «fiare în cuşcă»”, scrie el, evocându-şi detenţia şi ”numeroasele lucruri ciudate care mi s-au întâmplat în acest an”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.