Vladimir Putin, care se confruntă cu o nemulţumire tot mai puternică a ruşilor, a recunoscut joi că nivelul de trai al populaţiei s-a degradat în ultimii ani şi a promis să remedieze acest lucru, în tradiţionala sa sesiune de doleanţe în direct, la televiziune, relatează AFP.
Majoritatea întrebărilor adresate preşedintelui rus în acest exerciţiu anual au vizat dificultăţile trăite de populaţie - salarii prea mici, o creştere a preţurilor şi tarifelor serviciilor publice, disparităţi regionale.
#Putin starts annual 'Direct Line' in #Moscow pic.twitter.com/XC7zGiX7bp
— Ruptly (@Ruptly) June 20, 2019
Un fapt rar, în cursul acestui exerciţiu mediatic anual bine rodat, Putin a recunoscut că viaţa concetăţenilor săi a devenit mai dură şi a dat vina pe sancţiunile occidentale impuse ţării sale şi pe prăbuşirea preţurilor hidrocarburilor - care reprezintă o mare parte a exporturilor Rusiei.
El a recunoscut, de asemenea, dificultăţi ”provizorii” cauzate forţei de muncă de implementarea în urmă cu un a unor măsuri foarte nepopulare, precum creşterea vârstei de pensionare sau creşterea TVA, dând asigurări că ele încep să dea rezultate şi să aducă beneficii situaţiei economice.
El a promis imediat, din nou, ”să crească nivelul de trai, nivelul veniturilor” populaţiei, care scad în mod continuu de mai mulţi ani şi a dat asigurări că vrea să rezolve probleme presante ca starea sistemului de sănătate sau problema gunoaielor.
”Linia directă” cu preşedintele conduce anual la promisiuni cu privire la soluţionarea problemelor cotidiene ale populaţiei, la angajamente ale reprezentanţilor regionali şi la confidenţe despre viaţa privată a liderului de la Kremlin.
Organizat a 17-a oară de la venirea la putere a lui Putin, în 1999, acest exerciţiu are loc în contextul în care preşedintele rus şi-a văzut popularitatea scăzând în mod sensibil, iar nemulţumirile şi îngrijorările populaţiei crescând.
”O singură întrebare, când plecaţi?”, ”ce vom face când vom rămâne fără petrol şi gaze naturale?”, ”vă rog, salvaţi Rusia”, se putea citi pe ecran - între cele 1,8 milioane de întrebări adresate preşedintelui.
O SĂRĂCIE ”RUŞINOASĂ”
Potrivit Institutului independent Levada, două treimi din ruşi aprobă politica preşedintelui lor, un nivel ridicat, dar în scădere netă, după ce a urcat la 80 şi 90% în urma anexării Crimeei, în 2014.
În contextul în care ţara este vizată din 2014 de sancţiuni economice europene şi americane fără precedent, din cauza crizei ucrainene, ”sărăcia a devenit o ruşine pentru Rusia”, a declarat luni influentul preşedinte al Camerei ruse de Conturi Aleksei Kudrin, care nu exclude o explozie socială.
Autorităţile ruse nu s-au confruntat până acum cu o mişcare socială de amploare, însă nemulţumirea se exprimă, în ultimele luni, într-o serie de contestări locale cu privire la subiecte locale precum procesarea deşeurilor sau construirea unei catedrale în Ural.
”Obiectivul principal al Liniei directe este să arate că Putin este cel mai bun apărător al intereselor poporului, că este preşedintele cel mai uman şi ultima speranţă a dreptăţii”, declară pentru AFP analistul politic Konstantin Kalacev.
Potrivit analistului, obiectivul este, înainte de toate, ”creşterea optimismului social”. ”Preşedintele joacă astfel rolul unei persoane căreia i te poţi adresa atunci când eşti complet disperat. Iar în acest stil el le place mult ruşilor”.
Politica extrenă a Rusiei îngrijorează, de asemenea, spiritele ruşilor, în contextul în care relaţiile între Moscova şi Occident se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, afectate de dezacorduri cu privire la Siria şi Ucraina, scandaluri de presupuse amestecuri electorale şi spionaj.
Dincolo de problemele economice şi politice, personalitatea preşedintelui suscită curiozitate, iar el strecoară în această emisiune câteva aluzii despre viaţa sa privată - strict protejată.
”Aveţi timp să citişi cărţi şi care este scriitorul dimneavoastră preferat?”, ”de ce vă puraţi ceasul la mâna dreaptă?”, ”cum e să fii preşedinte? E dur sau nu?”, vor, de exemplu, să afle ruşii care şi-au trimis deja întrebările.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.