Vladimir Putin a ordonat joi ”lichidarea pe loc” a autorilor unor atentate care pun în pericol forţele de ordine, în urma unui ”act terorist” la Sankt Petersburg, într-un context de ameninţare legată de întoarcerea în ţară a jihadiştilor plecaţi să lupte în Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Explozia unei bombe artizanale într-un dulap de bagaje, într-un supermarket, în al doilea cel mai important oraş din Rusia, s-a soldat cu 14 răniţi, dintre care 13 au fost spitalizaţi miercuri seara, cu patru zile înainte de Revelion şi Anul Nou.

Anchetatorii au deschis o procedură privind o ”tentativă de omor”, iar preşedintele a catalogat faptele drept un ”act terorist”, în cursul unei ceremonii, la Kremlin, dedicate militarilor ruşi care au participat la intervenţia în Siria.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a adăugat că a dat ordin Serviciilor speciale din cadrul FSB, ”ca în timpul arestărilor să acţioneze în cadrul legii”.

”Însă, în caz de ameninţare a vieţii sau sănătăţii agenţilor noştri, ofiţerilor noştri, trebuie să se acţioneze în mod ferm şi să nu se ia prizonieri, ci să se lichideze bandiţii pe loc”, a continuat el.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a precizat pentru presă că acest ordin îi vizează pe ”cei care se pregătesc să comită atentate în ţara noastră”.

Rusia a fost ameninţată în mai multe rânduri de organizaţia Statul Islamic (SI) şi de aripa siriană a Al-Qaida, după lansarea intervenţiei sale militare în Siria, pe 30 septembrie 2015.

După ce Vladimir Putin a anunţat, la jumătatea lui decembrie, o retragere parţială a trupelor sale, serviciile de securitate au spus că se tem de o întoarcere a jihadiştilor din Siria şi Irak, acum, după ce SI şi-a pierdut aproape tot teritoriul asupra căruia deţinea controlul.

”DICTATURĂ BARBARĂ”

Aproape 4.500 de cetăţeni ruşi au plecat să lupte ”alături de terorişti”, potrivit directorului FSB Aleksandr Bortnikov.

Ruşilor - majoritatea originari din republici musilmane instabile din Caucaz - plecaţi să lupte în Irak şi în Siria li se adaugă câteva mii de combatanţi provenind din ţări din Asia Centrală, care are o importantă diaspora în Rusia.

Vladimir Putin a subliniat că intervenţia rusă în Siria a permis să fie ucişi ”mii” de jihadişti, care ar fi putut ”să revină formaţi, înarmaţi şi bine pregătiţi”.

El a elogiat rolul Rusiei, care a intervenit în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad, în înfrângerea jihadiştilor.

Armata rusă a avut, a spus el, ”o contribuţie crucială în înfrângerea forţelor criminale care au sfidat întreaga civilizaţie, distrugând armata teroristă a unei dictaturi barbare”.

Declaraţiile triumfaliste ale armatei ruse din ultima perioadă au fost primite cu o anumită iritare în coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care reproşează Moscovei faptul că a luptat împotriva rebelilor mai mult decât a luptat împotriva jihadiştilor.

SUSPECT

Rusia, care tocmai a intrat în campanie electorală în vederea alegerilor prezidenţiale de la 18 martie şi care găzduieşte pe 14 şi 15 iulie Campionatul Mondial de Fotbal în condiţii de securitate sporită, a fost ţinta mai multor atentate în acest an, iar cel de la Sankt Petersburg este cel mai recent.

Într-un comunicat publicat în noaptea de miercuri spre joi, Comitetul Naţional rus Antiterorist (NAK) a precizat că bomba artizanală, de o putere echivalentă cu 200 de grame de TNT, a explodat în supermarketul situat într-un fost cinematograf sovietic.

NAK a difuzat imagini de la intrarea în magazin, cu tavanul surpat parţial, în apropiere de case, aflate în mijlocul molozului.

Anchetatorii ”caută persoane cu legături cu aceastăcrimă”, a subliniat Comitetul.

Site-ul local de ştiri Fontanka.ru a difuzat joi imagini surprinse de camere de supraveghere în care apare un bărbat purtând o vestă cu glugă şi un rucsac vizibil greu în spate şi care pleacă fără rucsac.

La 3 aprilie, Sankt Petersburgul a fost ţinta unui atentat în metrou, soldat cu 15 morţi şi zeci de răniţi, revendicat de o grupare puţin cunoscută cu legături cu Al-Qaida.

Presupusul autor al acestui atac, Akbarjon Djalilov, un bărbat în vârstă de 22 de ani originar din Kîrgîzstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, a fost de asemenea ucis în atentat.

La jumătatea lui decembrie, serviciile ruse de securitate (FSB) au anunţat că au destructurat o celulă SI care se pregătea să comită atentate pe 16 decembrie la Sankt Petersburg, în Catedrala Fecioarei din Kazan, foarte frecventată de turişti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.