Preşedintele rus Vladimir Putin le-a mulţumit ruşilor pentru că au validat larg o reformă care-l autorizează să rămână la putere până în 2036, un scrutin criticat în Occident şi catalogat drept o ”minciună” de către opoziţie relatează AFP.
Putin le-a spus ”un mare mulţumesc” ruşilor pentru ”susţinerea şi încrederea” lor, într-o alocuţiune televizată, joi. El a dat asigurări că reforma va oferi o ”stabilitate internă şi timp în vederea consolidării ţării şi tuturor instituţiilor sale”.
Kremlinul a salutat anterior un ”triumf”. Porivit rezultatelor finale publicate joi de Comisia Electorală, votul de aprobare a unui bloc de revizuiri constituţionale s-a încheiat cu victoria taberei ”da” cu 77,92% din voturi.
Unul dintre amendamente îi dă lui Putin opţiunea să efectueze încă două mandate la finalul celui actual, în 2024. El va avea astfel posibilitatea să rămână la Kremlin până în 20136, când ar avea 84 de ani.
Russians have paved the way for Vladimir Putin to stay in power until 2036. The 67-year-old former KGB officer has ruled the country for more than two decades as president or prime minister https://t.co/HZIxxxpWTN pic.twitter.com/GWcupWUgY8
— Reuters (@Reuters) July 2, 2020
Revizuirea introduce totodată în Constituţie principii conservatoare dragipreşedintelui - credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic -, dar şi garanţii sociale ca indexarea pensiilor.
Putin introduce de asemenea în Legea fundamentală principiul supremaţiei Constituţiei ruse asupra dreptului internaţional.
”TRIUMFAL”
Toate aceste măsuri au menirea, în opinia sa, să asigure suveranitatea şi tradiţiile ruse. Critcii săi denunţă faptul că este vorba despre înscrierea principalelor sale politici în Legea fundamentală cu scopul de a-şi perpetua sistemul.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a felicitat de un ”referendum triumfal al încrederii în preşedintele Putin” şi de un ”nivel de participare şi de susţinere extrem de ridicat”.
Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul scurinului - reforma a fost aprobată de Legiuitor la începutul anului, iar noul text al Constituţiei este deja pus în vânzare în librării -, însă criticii Kremlinului au denunţat un vot pătat de fraude.
Puterea şi-a multiplicat trucurile - potrivit multor observatori - cu scopul de a-şi asigura un succes răsunător şi o prezenţă la vor puternică, de exemplu printr-o loterie cucadouripentru participanţi, bonuri de cumpărături sau aşezarea unor secţii de votare în stradă, unde supravegherea urnelor este subiect de anecdote.
Opozantul Aleksei Navalnîi a catalogat votul drept o ”enormă minciună” şi şi-a îndemnat susţinătorii să se mobilizeze în vederea următoarelor alegeri regionale, în septembrie.
Denunţând o atingere ”fără precedent” la adresa suveranităţii poporului rus, ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor, a primit peste 2.100 de semanlări ale unor posibile încălcări - mai ales cazuri ale unor funcţionari obligaţi să iasă la vot.
WASHINGTONUL, ”ÎNGRIJORAT”
În faţa acestor acuzaţii, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, s-a declarat îngrijorată, evocând informaţii cu privire la o ”coerciţie a alegătorilor, presiunii asupra opozanţilor faţă de amendamente şi restricţii impuse observatorilor independenţi ai votului”.
La rândul său, un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano, a îndemnat Moscova să ancheteze cu privire la neregulile semnalate.
Premierul indian Narendra Modi, un apropiat al preşedintelui rus l-a ”felicitat călduros” joi pe Vladimir Putin.
Preşedinta Comsiei Electorale centrale Ela Pamfilova a apreciat, la rândul său, că ”nu există nicio îndoială că votul este valid şi egitim”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.
Votul, prevăzut iniţial în aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei covic-19. În vederea evitării unei afluenţe prea puternice la secţiile de votare, el s-a desfăşurat timp de o săptămână, până miercuri, iar alegătorii au purtat măşti de protecţie şi mănuşi.
Districtul autonom Neneţia, în Arctica, este singura regiune din Rusia în care tabăra ”nu” a obţinut o victorie, cu 55,25% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor oficiale.
Acest teritoriu izolat şi puţin locuit, cunoscut prin crescătorii de reni, ar putea să fie alipit în curând regiunii Arhanghelsk, ceea ce a provocat o mişcare de opoziţie locală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...