Preşedintele rus Vladimir Putin discuta marţi, la Soci, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre situaţia din nord-estul Siriei, după ce Ankara a ameninţat să-şi reia ofensiva împotriva combatanţilor kurzi cu câteva ore înainte de expirarea unui armistiţiu fragil, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Situaţia în regiune este foarte gravă”, a declarat Putin la începutul întâlnirii sale cu Erdogan, îndemnând la ”găsirea unei soluţii inclusiv la cele mai dificile probleme”.

Erdogan a declarat la sosirea sa la Soci că speră ca aceste discuţii să constituie ”o oportunitate a unei păci mai solide”, în contextul în care Ankara cere retragerea combatanţilor kurzi din nord-estul Siriei, inclusiv din zonele aflate sub controlul regimului sirian, susţinut de Mscova.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În urma anunţării retragerii militare americane din nord-estul sirian, Ankara a lansat, la 9 octombrie, o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), aliata Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic (SI). Turcia, care reclamă o ”zonă de securitate” la frontiera sa, cataloghează drept ”teroriste” YPG.

Ankara şi-a suspendat joi ofensiva, în urma unui armistiţiu fragil negociat de americani şi turci, însă această pauză expiră marţi la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), iar puterea turcă se declară pregătită să atace, dacă YPG nu se retrag.

”Dacă  promisiunile făcute de americani nu sunt respectate, operaţiunea va fi reluată cu o hotărâre şi mai mare”, a ameninţat Erdogan înainte să plece în Rusia.

Moscova a anunţat că înţelege anumite revendicări turce, dar în realitate a frânat avansarea turcă, încurajând un dialog între regimul de la Damasc şi kurzi.

AL-ASSAD LA IDLEB

Forţele siriene, chemate în ajutor de kurzi şi venite împreună cu patrule militare ruse, au preluat controlul asupra unor zone kurde, contracarând astfel planurile Ankarei.

Până acum, Erdogan cerea o ”zonă de securitate” cu o lungime de 444 de kilometri de-a lungul frontierei turce cu Siria, însă după intrarea trupelor damascului în nord-estul Siriei, Ankara a fost nevoită să-şi revizuiască ambiţiile, pentru a evita orice confruntare armată directă.

Iniţial, ”zona de securitate” ar urma să se întindă de la Tal Abyad, cucerit de Ankara la începutul ofensivei, la Ras al-Ain, din care ultimii combatanţi YPG s-au retras duminică. este vorba despre 120 de kilometri.

Pentru a creşte această zonă, Erdogan ştie că va trebui să ajungă la o înţelegere cu Rusia.

”Vom avea oportunitatea să discutăm despre (retragerea) YPG din zonele în care se află regimul”, a declarat el. ”Noi sperăm să eliberăm aceastăregiune de flagelul terorismului separatist prin intermediul cooperării noastre cu Rusia”, a adăugat el.

Preşedintele turc a mai anunţă că discută cu Putin despre situaţia de la Idleb (nord-vest), o provincie aflată sub controlul rebelilor şi jihadiştilor şi pe care regimul sirian intenţionează să o recucerească.

Cu câteva ore înaintea întâlnirii lui Erdogan cu Putin, preşedintele sirian Bashar al-Assad a efectuat o vizită inedită în apropierea liniei frontului.

ERDOGAN RESPINGE INTERVENŢIA LUI MACRON

În afară de ambiţia de a îndepărta forţele kurde de frontiera sa, Turcia vrea de asemenea să reinstaleze în Siria ”aproape două milioane” de refugiaţi. Ea găzduieşte 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe teritoriul său.

În operaţiunea turcă au fost ucişi până în prezent 114 civili, iar alţi 300.000 au fost deplasaţi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Altă temă a întâlnirii lui Erdogan cu Putin este lupta împotriva ”terorismului internaţional”.

Ruşii, la fel ca occidentalii, vor să evite cu orice preţ o resurgenţă jihadistă în Siria. Însă 12.000 de susţinători SI sunt deţinuţi în închisorile kurde, iar o ofensivă turcă de anvergură le-ar putea permite să evadeze.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat luni pe omologul său rus să smulgă un nou armistiţiu, o idee respinsă de Erdogan.

”Nu cu Franţa discutăm” în acest dosar, a tunat el.

Ofensiva turcă a fost făcută posibilă de retragerea militară a Statelor unite din nordul şi estul Siriei, o decizie surpriză şi foart edenunată a preşedintelui american Donald Trump, acuzat căşi-a abandonat aliaţii.

Donald Trump a anunţat că mai există doar un număr ”mic” de militari americani pe teritoriul sirian, dar departe de zona în care este desfăşurată armata turcă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.