Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a acuzat pe omologul său din Ucraina, Petro Poroşenko, că a orchestrat o “provocare” navală în Marea Neagră la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor, scrie The Guardian. “A fost, fără îndoială, o provocare”, a declarat Putin.
“A fost organizată de preşedinte înainte de alegeri. El este pe locul cinci la popularitate şi atunci a trebuit să facă ceva. A fost folosit incidentul ca un pretext pentru a implementa legea marţială”, a declarat Putin.
Preşedintele rus, vorbind la un forum economic la Moscova, a declarat că vestul este gata să ierte politicienii din Ucraina pentru că cred în narativa anti-Rusia pe care o promovează Kievul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Navele militare au intrat în apele teritoriale ale Rusiei şi nu au răspuns gărzilor de coastă… Ce puteau face?” a declarat el. “Ar face la fel şi în ţara ta, este absolut evident”, i-a transmis el unui om de afaceri străin. “Aceste ape teritoriale au fost mereu ale noastre, chiar înainte ca Crimeea să facă parte din Rusia”, a adăugat Putin.
De asemenea, Rusia îşi trimite noi sisteme de rachete sol-aer S-400 în Crimeea, acest lucru tensionând şi mai mult situaţia cu Ucraina. Kremlinul a trimis, treptat, din ce în ce mai multe dizpozitive militare în Crimeea de când a anexat peninsula de la Ucraina în 2014, transformând-o în ceea ce presa de stat din Rusia a numit “o fortăreaţă”.
Un jurnalist Reuters a informat că a văzut o navă de război a Rusiei în apropierea Crimeei.
Incidentul din Marea Neagră riscă să ducă la anularea unei întâlniri între preşedintele american, Donald Trump, şi Vladimir Putin, cu ocazia summit-ului G20 de la Buenos Aires din acest weekend. Trump a declarat marţi că ar putea anula întâlnirea din cauza incidentului, dar Kremlinul a informat miercuri că discuţiile vor avea loc aşa cum a fost plănuit.
Vadim Astafyev, purtător de cuvânt al districtului militar din sud al Rusiei, a declarat că un nou sistem de rachete S-400 va fi trimis în Crimeea în curând şi va deveni operaţional până la sfârşitul anului, conform agenţiilor de presă din Rusia. Crimeea găzduieşte trei sisteme antirachetă cu o rază de acţiune de până la 400 de km, acest lucru oferind Rusiei controlul asupra unor zone semnificative deasupra Mării Negre.
SUA au descris în trecut sistemele de rachete ale Rusiei din Crimeea ca pe ceva ce “nu este bun”.
Un corespondent Reuters în Crimeea a observat miecuri o navă rusească, Vice-Admiral Zakharin, întreptându-se spre Marea Azov, care este folosită atât de Rusia cât şi de Ucraina. Incidentul între Paza de Coastă rusă, aflată în subordinea serviciilor ruse de securitate FSB, şi nave aparţinând Marinei ucrainene a avut loc la Marea Neagră, în largul Crimeei, duminică, când vasele ucrainene au încercat să traverseze Strâmtoarea Kerci pentru a intra în Marea Azov, o mică mare de o importanţă crucială în exporturile de cereale şi de oţel produse în estul Ucrainei. Paza de Coastă rusă a imobilizat cu forţa două vedete şi un remorcher ucrainene, pe care le-a acuzat că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse şi au reţinut marinarii de la bord.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.