Vladimir Putin a depus luni jurământul în al patrulea mandat la preşedinţia Rusiei - până în 2024 -, după ce a petrecut 18 ani la conducerea ţării, ca şef de stat de sau de guvern, scrie AFP.
”Consider drept datoria mea şi sensul vieţii mele să fac tot ceea ce pot pentru Rusia, pentru prezentul şi pentru viitorul ei”, a declarat el după ce a depus jurământul, cu mâna pe Constituţie, într-o ceremonie solemnă la Marele Palat Kremlin, în prezenţa preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului rus şi Curţii Constituţionale.
RUSSIA |
— Vocal Europe (@thevocaleurope) May 7, 2018
Vladimir Putin is sworn in as Russia's president for a fourth term at a ceremony in the Kremlin. pic.twitter.com/IAlocQ799r
Reales în martie cu 76,7% din voturile exprimate - cel mai mare scor de când se află la putere - Putin s-a impus mai mult ca niciodată drept cel mai puternic om din Rusia, pe care a repus-o în primul rând pe scena internaţională, cu preţul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Sunt deosebit de conştient de responsabilitatea mea colosală în faţa fiecăruia dintre voi, în faţa Rusiei”, a lansat Putin.
”Voi face totul pentru a creşte puterea, prosperitate şi glora Rusiei”, a dat asigurări Putin, în faţa deputaţilor, senatorilor şi personalităţilor din lumea culturală rusă reunite la Kremlin.
El a mulţumit poporului rus pentru ”susţinerea sinceră”, apreciind că acest lucru este ”important nu doar pentru apărarea poziţiilor noastre pe scena internaţională, ci şi pentru (...) schimbări pozitive profunde în interiorul ţării”.
”Dacă un lider apără interesele ţării sale, el rămâne la putere până la sfârşitul zilelor sale”, a declarat pentru AFP Maxim Kuzneţov, care face livrări la Moscova, cu câteva ore înainte de ceremonia de învestire, la care Putin s-a dus într-o nouă limuzină, de fabricaţie rusă.
”NOUA CALITATE A VIEŢII”
Vladimir Putin a făcut declaraţii ”marţiale” în campania sa electorală şi a lăudat rachetele nucleare ”invincibile” ale Rusiei, însă a dat asigurări, după ce a fost ales triumfal, că vrea să reducă cheltuielile militare în 2018 şi 2019 şi a respins orice ”cursă a înarmărilor”.
”O nouă calitate a vieţii, prosperitatea, securitatea, sănătatea oamenilor este ceea ce este important astăzi, este ceea ce se află în centrul politicii noastre”, a declarat luni Putin.
Mandatul său precedent a fost marcat de o criză fără precedent între Rusia şi Occident, provocată de conflictul ucrainean, aflat la originea unor sancţiuni occidentale dure vizând Moscova, de Războiul din Siria şi de acuzaţii de amestec în alegerea lui Donald Trump în 2016.
Confruntarea între Est şi Occident s-a accentuat şi mai mult după ce Londra a acuzat Moscova, în martie, că l-a otrăvit pe un fost spion rus dublu în Regatul Unit, ceea ce a provocat o avlanşă de expulzări de diplomaţi ruşi în întreaga lume, căreia Rusia i-a ripostat prin măsuri similare.
Vladimir Putin a catalogat aceste acuzaţii drept ”orice”.
Scrutinul din care Putin a ieşit victorios, cu mult înaintea adversarilor săi, a fost catalogat drept ”transparent la maximum” de către Comisia electorală. Opoziţia şi ONG-urile au anunţat însă mii de nereguli, mai ales introducerea ilegală de buletine de vot în urne şi alegători aduşi să voteze cu autocare, la presiunea angajatorilor lor.
Ceremonia de învestire a fost precedată de o serie de manifestaţii anti-Putin - organizate sâmbătă în întreaga Rusie la apelul principalului opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi.
”NU VĂD ALT CANDIDAT”
Aceste manifestaţii - interzise de autorităţi - au fost dispresate adesea violent şi au condus la peste 1.500 de arestări, inclusiv a lui Navalnîi, eliberat la scurt timp după aceea.
FOX NEWS ALERT: Russian President Vladimir Putin sworn in for a fourth term pic.twitter.com/RXQzPb3LXi
— FOX & friends (@foxandfriends) May 7, 2018
Declarat ineligibil din cauza unei condamnări penale pe care o denunţă drept ”orchestrată” de Kremlin, Navalnîi nu a putut să se prezinte el însuşi în alegerile prezidenţiale.
Putin ar urma de-acum să rămână la conducerea Rusiei până în 2024, când va împlini vârsta de 72 de ani.
Întrebat în seara realegerii despre o eventuală candidatură după acest mandat, el a răspuns ”probabil că glumiţi. Ce să fac? Să rămân aici până fac 100 de ani? Nu”.
În cazul în care nu va fi revizuită Constituţia, el nu va putea să candideze din nou în 2024. Legea fundamentală rusă interzice mai mult de două mandate consecutiv.
Potrivit unor experţi, preşedintele rus ar putea să profite de următorii şase ani pentru a-şi pregăti un succesor. Însă, pentru moment, el s-a ferit să dea cel mai mic indiciu despre persoana pe care ar putea-o avea în vedere.
”Nu văd alt candidat care să-l înlocuiască... An de an, Rusia devine mai bună, mai puternică şi mai frumoasă”, a declarat pentru AFP Aliona Kozeleva, o vânzătoare, în timp ce se ducea luni la muncă într-un mare magazin moscovit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.