Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că incursiunea ucraineană în regiunea Kursk din Rusia este o provocare majoră, în timp ce forţele ucrainene au înaintat în cursul nopţii spre nord-vest de oraşul de frontieră Sudja, la 530 km sud-vest de Moscova, în zona pe unde trece gazoductul rusesc ce tranzitează Ucraina şi aprovizionează Europa, relatează Reuters.
"Regimul de la Kiev a lansat o altă provocare majoră", a declarat Putin despre atacul din Kursk la o întâlnire cu membrii guvernului.
Putin a mai afirmat că forţele ucrainene au efectuat "bombardarea fără discriminare a obiectivelor civile" din regiunea Kursk.
El a cerut autorităţior din regiunile ruseşti învecinate să se alăture în acordarea de asistenţă regiunii Kursk.
Liderul de la Kremlin a avut miercuri o întâlnire şi cu oficiali de rang înalt de la Ministerul Apărării şi Serviciul Federal de Securitate (FSB).
INCURSIUNE UCRAINEANĂ CU 1.000 DE OAMENI
La reuniune, şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, a declarat că marţi, la ora 5.30, circa 1.000 de oameni ai forţelor armate ale Ucrainei au trecut la ofensivă pentru a cuceri districtul Sudja din regiunea Kursk. "Înaintarea inamicului în profunzimea teritoriului regiunii Kursk a fost oprită de acţiunile unităţilor apărării frontierei de stat împreună cu poliţiştii de frontieră şi unităţile de întărire, loviturile aviaţiei forţelor de rachete şi focurile de artilerie. (...) Pierderile inamicului s-au ridicat la 315 persoane, dintre care cel puţin 100 de persoane ucise şi 215 persoane rănite. Au fost distruse 54 de unităţi de vehicule blindate, inclusiv şapte tancuri. Operaţiunea va fi finalizată prin înfrângerea inamicului şi atingerea frontierei de stat”, l-a asigurat Gherasimov pe Putin, potrivit unui transcript publicat pe site-ul Kremlinului.
Rusia a declarat miercuri că duce lupte intense împotriva forţelor ucrainene care au pătruns în regiunea Kursk într-una dintre cele mai semnificative incursiuni transfrontaliere de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. Ucraina a ripostat marţi - iar luptele au continuat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în timp ce forţele ucrainene au înaintat spre nord-vest de oraşul de frontieră Sudja, la 530 km sud-vest de Moscova, a declarat ministrul rus al apărării.
Incursiunea ucraineană intervine în condiţiile în care Rusia a avansat în acest an în Ucraina, după eşecul contraofensivei ucrainene din 2023, şi a preluat 420 km² de teritoriu de la forţele ucrainene începând cu 14 iunie, a declarat Serghei Şoigu, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei.
Canale Telegram ruseşti au difuzat imagini neverificate cu case bombardate. Aleksei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a declarat că au existat victime, dar nu a oferit un bilanţ exact, şi a făcut apel la cetăţeni să doneze sânge. El a declarat că o dronă de atac ucraineană a lovit o ambulanţă în afara oraşului, omorând şoferul şi un paramedic şi rănind un medic.
Sudja este ultimul punct de transbordare operaţional pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina. La doar 60 km distanţă, în nord-est, se află centrala nucleară rusă Kursk.
Rusia a trimis rezerve pentru a ajuta la întărirea apărării ruse.
Ucraina nu a comentat evenimentele.
CONJUNCTURĂ CRUCIALĂ
Luptele din jurul localităţii Sudja au loc într-un moment crucial al conflictului, cel mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. Ucraina pierde teritorii, iar Kievul este profund îngrijorat că sprijinul SUA ar putea să scadă dacă Donald Trump câştigă alegerile din noiembrie în Statele Unite.
Trump a declarat că va pune capăt războiului, astfel încât atât Rusia, cât şi Ucraina sunt dornice să obţină cea mai puternică poziţie de negociere posibilă pe câmpul de luptă. În timp ce imobilizează forţele ruseşti, Kievul arată Occidentului că încă mai poate organiza bătălii majore.
Şoigu a declarat marţi că fereastra pentru pace se îngustează şi că, cu cât va dura mai mult până când Kievul va începe să discute despre condiţiile unui armistiţiu, cu atât pacea va fi mai costisitoare pentru poporul ucrainean.
Bloggerii militari ruşi au raportat lupte intense şi au declarat că Ucraina a pătruns aproximativ 10-15 km în interiorul frontierei ruse.
Ministerul Apărării a declarat că va continua să lupte împotriva unităţilor ucrainene "în zonele din regiunea Kursk direct adiacente frontierei ruso-ucrainene". Acesta a declarat că luptele continuă, adăugând că forţele ruse au distrus blindate ucrainene, inclusiv şapte tancuri.
Forţele care se descriu ca paramilitari voluntari care luptă de partea Ucrainei au pătruns în acest an în unele părţi ale regiunilor Belgorod şi Kursk, declanşând un efort major al trupelor ruse de a crea o zonă tampon în nord-estul Ucrainei.
KIEVUL AFIRMĂ CĂ FLUXURILE DE TRANZIT DE GAZE SUNT NORMALE
Gazele naturale ruseşti au continuat să tranziteze Ucraina către consumatorii europeni în mod normal, miercuri, a declarat operatorul de transport al gazelor din Kiev, în contextul în care au fost raportate ciocniri în apropierea oraşului rus Sudja, pe unde gazele ruseşti ajung în Ucraina.
"Începând cu ora 13:00, ora Kievului, gazul este transportat către consumatorii europeni ca de obicei, fără nicio modificare. Nominalizările au fost confirmate şi fluxul fizic de gaze este menţinut", a declarat operatorul pentru Reuters.
Compania rusă Gazprom a declarat că va trimite miercuri 39,4 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, în scădere faţă de volumul de 42,4 mcm, marţi.
Două bloguri militare ruseşti au afirmat, fără a furniza dovezi, că forţele ucrainene au capturat o instalaţie de măsurare a gazelor la Sudja, prin care trece gazul natural rusesc, dar situaţia din teren nu poate fi verificată în mod independent.
Staţiile de transfer şi măsurare a gazului de la Sudja, din regiunea Kursk din Rusia, sunt în prezent singurul punct de intrare a gazului natural rusesc în sistemul ucrainean de transport al gazului în vederea continuării transportului către Europa.
În mai 2022, la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, operatorul ucrainean de tranzit a oprit transportul de gaze pe o linie secundară alternativă, prin punctul de tranzit de la Sohranivka, aproape de regiunea Luhansk din est.
Ucraina a declarat că forţele ruse au început să preia gazul care tranzitează Ucraina şi să îl trimită către două regiuni separatiste susţinute de Rusia din estul ţării.
După închiderea Sohranivka, volumele de tranzit au scăzut cu un sfert, deoarece Gazprom a declarat că nu a fost în măsură să redirecţioneze volumele către Sudja.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.