Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat serviciile americane de informaţii de infectarea cu virusul WannaCry care s-a răspândit în întreaga lume, în timp ce atacul cibernetic părea că s-a temperat în Europa, scrie The Financial Times (FT).
Liderul de Kremlin a citat luni, la Beijing, declaraţii ale unui director Microsoft, care a criticat Guvernul american pentru că ”stochează” arme cibernetice.
Putin a respins totodată orice legătură a acestui atac cibernetic mondial cu Rusia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Microsoft a spus-o direct: sursa iniţială a virusului sunt agenţiile americane de securitate. Rusia nu are absolut nimic a face cu asta”, a declarat el.
Acest atac a afectat Ministerul rus de Interne, furnizorul de servicii de telefonie mobilă MegaFon, grupul financiar deţinut de stat Sberbank şi alte ministere şi companii de stat - ceea ce face din Rusia una dintre cele mai grav afectate ţări de atac, potrivit Kaspersky Lab, o companie în domeniul securităţii cibernetice cu sediul la Moscova.
”N-au existat pagube semnificative în privinţa instituţiilor noastre - fie că e vorba de bănci, sănătate ori altceva”, a spus Putin.
”Însă este îngrijorător în general (...). Duhuri scăpate din lampă, aşa, mai ales dacă au fost create de servicii secrete, îi pot afecta inclusiv pe autorii şi creatorii lor”, a avertizat el.
Potrivit unor date, peste 1,3 milioane de sisteme informatice sunt vulnerabile la infectarea cu WannaCry, care a paralizat spitale, a perturbat reţele de transport şi a imobilizat afaceri, potrivit unor analişti în cibernetică.
Până în prezent se ştie că peste 200.000 de computere, în 150 de ţări, au fost infectate în primul val al atacului cibernetic cu WannaCry, un ransomware, potrivit Europol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...