Preşedintele rus Vladimir Putin acuză Occidentul de ”revizionism” antirus cu privire la al Doilea Război Mondial, într-un lung editorial publicat cu câteva zile înainte de marcarea în Rusia a 75 de ani de la victoria sovietică împotriva nazişrilor, relatează AFP.
Această victorie şi sacrificiul celor 27 de milioane de ruşi în timpul războiului se află în centrul discursului patriotic şi al puterii preşedintelui rus.
O mare defilare urmează să marcheze evenimentul la 24 iunie, la Moscova, în locul paradei tradiţionale de la 9 mai, amânată din cauza epidemiei covid-19.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Revizionsimul istoric pe care-l observăm în manifestările Occidentului, înainte de toate cu privire la al Doilea Război Mondial şi rezultatul său, este un lucru periculos”, pentru că destabilizează ”principiile unei dezvoltări paşnice” a lumii aşa cum a fost ea stabilită în 1945 de către aliaţi, acuză Putin în paginile The National Interest, o revistă conservatoare din Statele Unite.
În acest articol aşteptat de mai multe săptămâni, liderul de la Kremlin îşi repetă acuzaţiile la adresa europenilor, cu polonezii în frunte, care vor, în opinia sa, să facă URSS să împartă cu Germania nazistă responsabilitatea războiului, în contextul în care cele două puteri totalitare au semnat un pact secret prin care îşi împărţeau Europa.
Luând din nou drept ţintă Varşovia şi o rezoluţie recentă a Parlamentului European (PE) care denunţă invazia şi împărţirea Poloniei în septembrie 1939, Putin reiterează că URSS nu avea altă alegere, pentru că britanicii şi francezii cedaseră naziştilor în Acordurile de la Munchen din 1938, iar polonezii torpilau apariţia unei alianţe între Paris, Londra şi Moscova.
Putin consideră că ”vina tragediei pe care a suferit-o Polonia (prin dubla invazie germano-sovietică) aparţine în întregime autorităţilor poloneze”, pe care le acuză totodată de complicitate cu Hitler în lunile dinaintea invaziei.
Vladimir Putin consideră că punerea în discuţie a rolului sovietic în al Doilea Război Mondial contribuie la subminarea fundamentelor ordinii internaţionale născute în 1945 şi care are la bază ONU.
El îşi reiterează totodată apelul la organizarea unui summit al Celor Cinci Mari - membri permanenţi ai Consiliului de Seciuritate al ONU (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Statele Unite) -, subliniind că ”lumea traversează vremuri turbulente”.
Pe agenda acestei reuniuni, el citează criza economică provocată de pandemia covid-19.
”Capacitatea noatră de a acţiona împreună şi în concert ca adevăraţi parteneri va determina gravitatea impactului pandemiei şi viteza cu care economia va ieşi din recesiune”, scrie liderul de la Kremlin.
Putin a propus acest format la începutul anului, la comemorarea în Israel a eliberării lagărului Auschwitz.
Potrivit Moscovei, ceilalţi lideri sunt de acord cu principiul acestui summit, însă nu s-a stabilit un calendar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.