Partidul aflat la putere în Georgia, Visul Georgian, învingător în alegerile legislatove de sâmbătă, anunţă luni că integrarea europeană rămâne ”prioritatea” sa, răspunzând astfel opoziţiei prooccidentale care îl acuză de o derivă autoritaristă prorusă şi a îndemnat la manifestaţii luni seara, relatează AFP.
Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de victoria Partidului Visul Georgian în scrutinul de sâmbătă, şi a îndemnat la anchetarea unor ”nereguli electorale”.
Germania a anunţat această solicitare, evocând ”nereguli semnificative”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă, o voce discordantă, premierul ungar Viktor Orban, un apropiat al Moscovei, este aşteptat luni şi marţi în Georgia, o lovitură aplicată UE, a cărei preşedinţie semestrială este deţinută de către Ungaria.
Această vizită a înfuriat Bruxellesul.
Liderul ungar ”nu reprezintă Uniunea Europeană”, a denunţat luni şeful în exerciţiu al diplomaţiei europene, Josep Borrell.
În faţa acestui scandal, premierul georgian Irakli Kobakhidze a repetat că ”principala prioritate” a Tbilisi ”în domeniul politicii externe este, bineînţeles, integrarea euroepană”.
”Totul se va face pentru ca Georgia să fie deplin integrată în UE până în 2030”, a promis el în faţa unor jurnalişti, anunţând că ”se aşteaptă la o repornire a relaţiilor” cu Bruxellesul, în urma unor tensiuni puternice în ultimele luni, pe fondul unei derive autoritariste proruse, acuză opoziţia.
MANIFESTAŢII
Potrivit unor rezultate aproape defintive, Visul Georgian, care se află la putere din 2012, era creditat luni dimineaţa cu 53,92% dintre voturile exprimate, iar coaliţia opoziţiei cu 37,78%.
Coaliţia opoziţiei, care a revendicat iniţial o victorie în baza sondajelor la ieşirea de la urne, sâmbătă, refuză să-şi recunoască înfrângerea şi va încerca luni seara să se facă auzită în stradă, printr-o manifestaţie mare.
”Suntem martorii şi victimele unei operaţiuni ruse speciale, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a denunţat duminică preşedinta Salome Zurabişvili, care şi-a întrerupt relaţiile cu Guvernul, fără să precizeze aceste acuzaţii.
Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că ”respinge ferm” aceste acuzaţii ”total nefondate” şi o acuză pe Zurabişvili de o ”tentativă de destabilizare” a propriei ţări.
Opoziţia acuză partidul de la putere, condus de către miliardarul Bidzina Ivanişvili, de o apropiere a Georgiei de Moscova şi de o îndepărtare de o posibilă aderare la UE şi NATO, două obiective înscrise în Constituţie.
Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, în prezent încarcerat ţi un rival al lui Ivanişvili, a îndemnat, la rândul său, la ”!manifestaţii masive” care ”să arate lumii că luptăm pentru libertate”.
”ATAC” VIITOR
Coaliţia Schimbării, care face parte din coaliţia opoziţiei, a anunţat că renunţă la mandatele sale parlamentare, pentru a ”nu da legitimitate” scrutinului.
Potrivit lui Mihail Saakaşvili, ”nimeni” dintre deputaţii opoziţiei nu ar trebui să intre în Parlament.
Observatorii internţaionali din cadrul OSCE au evocat ”presiuni” în timpul scrutinului şi au enumerat un anumit număr de disfuncţionalităţi, de exemplu ”cazuri de cumpărare de voturi”.
Cu toate acestea, ”Visul Georgian ăîstrează o bază solidă de susţinere, exploatând în mod eficient temeri ale unei ameninţări a unui răzbioi iminent” cu Rusia, declară AFP analistul politic Ghia Nodia.
”Condiţiile nu sunt propice unor răsturnări grave (în ţară). Mă aştept mai degrabă ca Visul Georgian să lanseze un atac la scară mare împotriva opozanţilor, societăţii civile şi presei independente”, consideră el.
Georgia a fost zguduită în mai de manifestaţii mari împotriva unei legi a ”influenţei străine”, inspirată dintr-o legislaţie rusă a ”agenţilor străini” folosită pentru a zdrobi societatea civilă.
Însă această mobilizare nu a fost suficientă să doboare textul.
Bruxellesul a ”îngheţat” ulterior procesul de aderare la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali georgieni.
Unii lideri ai Visului Georgian sunt foarte critici cu Occidentul. Bidzina Ivanişvili i-a catalogat pe occidentali drept ”partidul mondial al războiului” care tratează Georgia, victima sa, drept ”carne de tun”.
Această fostă republică sovietică rămâne foarte marcată de un Război-fulger de opt zile în 2008 cu Rusia şi de ameninţarea unei noi invazii, ca cea a Ucerainei.
Moscova a instalat baze militare în două regiuni georgiene separatiste proruse, Abhazia şi Osetia de Sud, cărora Kremlinul le-a recunoscut independenţa proclamată unilateral.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...