Opoziţia proeuropeană îndeamnă, luni, la manifestaţii în Georgia, care să denunţe alegeri legislative ”furate”, acuză ea, de către Partidul Visul Georgian aflat la putere, iar preşedinta Salome Zurabişvili evocă o ”operaţiune rusă”, relatează AFP.
Potrivit unor rezultate aproape definitive anunţate de către Comisia Electorală, Visul Georgian, care se află la putere din 2012 în această fostă republică sovietică din Caucaz, era creditat duminică seara 54,08% dintre voturile exprimate, iar coaliţia pro-UE cu 37,58%.
Opoziţia, care a revendicat iniţial o victorie în baza unor sondaje la ieşirea de la urne, sâmbătă, refuză să-şi recunoască înfrângerea de către un partid pe care-l acuză de derivă autoritaristă prorusă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni ruse speciale, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a declarat, la rândul său, fără să prezinte probe, preşedinta Salome Zurabişvili, care şi-a întrerupt relaţiile cu Guvernul. Ea a denunţat o ”falsificare totală” a alegerilor.
Luni dimineaţa, Rusia nu a reacţionat la aceste acuzaţii.
Opoziţia acuză partidul aflat la putere, condus de către miliardarul Bidzina Ivanişvili, de apropierea Georgiei de Moscova şi de îndepărtarea ţării de posibilitatea de a adera la Uniunea Europeană (UE) şi NATO - două obiective înscrise în Constituţie.
Reprezentanţi ai opoziţiei au acuzat că alegerile au fost ”furate” şi a denunţat o ”lovitură instituţională de stat”.
Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, în prezent încarcerat şi foarte critic cu Guvernul, a îndemnat la ”manifestaţii masive” care ”să arate lumii că luptăm pentru libertate”.
Statele Unite şi Uniunea Europeană, care au avertizat că viitorul negocierilor de aderare la UE depinde de acest scrutin, au cerut să se desfăşoare o anchetă cu privire la posibile fraude electorale.
Observatorii internţaionali ai OSCE au evocat ”presiuni” şi au enumerat un anumit număr de disfuncţionalităţi, de exemplu ”cazuri de cumpărare de voturi” sau ”atingeri aduse secretului votului”.
ORBAN, LA TBILISI
O voce europeană discordantă, premierul ungar Viktor Orban, rămas apropiat de Moscova ţi a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, era aşteptat luni în Georgia într-o vizită oficială de două zile. Sâmbătă, el a salutat victoria ”zdrobitoare” a Visului Georgian.
El urmează să participe la o ceremonie oficială, marţi, la sediul Guvernului georgian.
Partidul la putere urmează să dispună, potrivit rezultatelor scrutinului, de 91 dintre cele 150 de mandate în Parlament - o majoritate suficientă să guverneze, dar sub pragul de trei sferturi pe care voia să-l obţină pentru a modifica Constituţia şi, în virtutea planului său, să interzică partidele prooccidentale din opoziţie.
Coaliţia Schimbării, care face parte din opoziţie, a anunţat că renunţă la mandatele sale în Parlament, pentru a ”nu da legitimitate” scrutinului.
Potrivit lui Mihail Saakaşvili, ”nimeni” între deputaţii opoziţiei, nu ar trebui să intre în Parlament.
Georgia ”intră într-o perioadă de instabilitate”, declară Gela Vasadze de la centrul de Analiză Strategică privind Georgia, însă ”opoziţia nu are lideri charismatici care să canalizeze furia populară”.
Georgia a fost zguduită în mai de manifestaţii mari împotriva unei legi a ”influenţei străine”, inspirată dintr-o legislaţie rusă a ”agenţilor străini” folosită pentru a zdrobi societatea civilă.
Bruxellesul a ”îngheţat” ulterior procesul de aderare la UE, iar Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali georgieni.
Unii lideri ai Visului Georgian sunt foarte critici cu Occidentul. Bidzina Ivanişvili i-a catalogat pe occidentali drept ”partidul mondial al războiului” care tratează Georgia, victima sa, drept ”carne de tun”.
Această fostă republică sovietică rămâne foarte marcată de un război scurt în 2008 cu armata rusă.
Împotriva voinţei Georgiei, Moscova a instalat baze militare în două regiuni separatiste proruse, Abhazia şi Osetia de Sud. Rusia recunoaşte independenţa proclamată unilateral de către acestea.
Visul Georgian s-a prezentat drept singurul capabil să împiedice o presupusă ”ucrainizare” a Georgiei, în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse la scară mare din februarie 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.