Doi psihologi care au ajutat CIA să conceapă programul de interogare de după atentatele teroriste de la 11 septembrie urmează să fie judecaţi în septembrie pentru promovarea utilizării unor metode de tortură precum simularea înecului, înfometarea şi înlănţuirea deţinuţilor în poziţii de stres extreme, relatează AFP.
Un tribunal federal din statul Washington au dispus luni organizarea unui proces cu cu un mare juriu, în numele a trei foşti deţinuţi - dintre care unul a murit într-o închisoare CIA în urma unui interogatoriu în forţă - şi au respins eforturi în vederea unei înţelegeri şi unei audieri complete în acest dosar.
Procesul, lansat de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) din partea foştilor deţinuţi, urmează să fie primul proces împotriva ”programului torturii”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Guvernul a respins eforturi anterioare, evocând o necesitate de a proteja informaţii sensibile.
În acest dosar sunt vizaţi psihologii James Mitchell şi Bruce Jessen, recrutaţi de CIA în 2002 cu scopul să conceapă şi să ajute la desfăşurarea interogatoriilor unor suspecţi în războiul împotriva terorismului capturaţi în Afganistan şi în alte locuri.
Cei doi au fost plătiţi cu suma de 80 de miliaone de dolari pentru activitatea lor, care a inclus un ajutor în interogarea lui Khalid Sheikh Mohammed, considerat ”creierul” atentatelor comise de Al-Qaida pe 11 septembrie 2001, şi a lui Abu Zubaydah, alt reprezentant de rang înalt al grupării.
ACLU îi acuză pe Jessen şi Mitchell că se fac vinovaţi şi că au profitat financiar de pe urma torturării ilegale a tanzanianului Suleiman Abdullah Salim, a libianului Mohamed Ahmed Ben Soud şi a afganului Gul Rahman.
Primii doi au fost eliberaţi mai târziu, după ani de încarcerare, însă Rahman a murit de hipotermie într-o celulă a unei închisori CIA, în noiembrie 2002, după două săptămâni de ”tortură brutală”, acuză ACLU.
”Aceasta este o zi istorică pentru clienţii noştri şi pentru toţi cei care care au fost torturaţi şi caută să li se facă dreptate”, a subliniat într-un comunicat avocatul ACLU Dror Ladin.
”Hotărârea tribunalului înseamnă că, pentru prima oară, indivizi responsabili de programul brutal şi ilegal de tortură al CIA vor avea de înfruntat responsabilitatea juridică semnificativă a ceea ce au făcut. Clienţii noştri au aşteptat mult timp să li se facă dreptate”.
Tribunalul a respins argumentul psihologilor potrivit căruia ei nu sunt deloc responsabili de activităţile de interogare ale CIA şi că nu au nimic a face cu interogarea celor doi bărbaţi.
Ei au afirmat totoată că nu sunt responsabili de decizii specifice de a folosi ”tehnici de interogare consolidate” în cazurile specifice ale celor trei suspecţi.
Ei subliniază că au furnizat CIA o listă de metode din care Agenţia Centrală americană de Informaţii să aleagă.
Apărând acest lucru ca legal, ei au evocat un proces de după al Doilea Război Mondial în care un tehnician, acuzat de implicare în furnizarea de gaz otrăvitor Zyklon B lagărelor naziste de concentrare, a fost achitat de acuzaţii de crimă în masă.
Ei au subliniat, de asemenea, că decizia de a folosi asemenea tehnici a fost luată de către CIA şi a fost aprobată de către Departamentul Justiţiei, iar din acest motiv ei nu pot să fie traşi la răspundere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...