Manifestanţi ai opoziţiei au aruncat marţi seara târziu cu bombe incendiare şi pietre asupra clădirii Guvernului de la Tirana, acuzând oficialii statului de implicare în crimă organizată şi corupţie, după ce liderul lor, fostul preşedinte şi premier Sali Berisha, a fost plasat în arest la domiciliu, relatează Reuters.
Nu au existat informaţii imediate cu privire la răniţi, pagube grave sau arestări.
Mii de persoane s-au adunat în faţa sediului Guvernului din capitala Albaniei, în timp ce poliţiştii antirevoltă au fost chemaţi să protejeze biroul premierului Edi Rama.
In Tirana, thousands of supporters of the opposition Democratic Party are protesting in front of the Office of PM @EdiRamaAL, calling for an immediate release of the party leader, ex-President @Sali_Berisha_, who’s been under house arrest since last Dec.pic.twitter.com/4wwUXOThk3
— Jakub Bielamowicz (@KubaBielamowicz) February 20, 2024
Principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, îl acuză pe Edi Rama de nepotism şi corupţie, ceea ce îi determină pe mulţi tineri să emigreze pentru o viaţă mai bună în Europa de Vest.
Protestatarii au ales ziua de marţi pentru miting în amintirea zilei de 20 februarie 1991, când demonstranţii pro-democraţie au dărâmat statuia dictatorului comunist al Albaniei, Enver Hoxha.
"Astăzi ne aflăm aici pentru a dărâma regimul lui Rama, care este mai rău decât regimul lui Enver Hoxha", a declarat Syle Xhebexhia, care a spus că a călătorit peste 100 de km pentru a participa la protestul din Tirana.
Liderul opoziţiei, Sali Berisha, s-a adresat protestatarilor prin intermediul unei legături video din arestul la domiciliu. El este anchetat pentru presupuse fapte de corupţie în perioada în care a fost prim-ministru, între 2005-2013.
Berisha a negat orice abatere, acuzându-l pe Rama de o vendetă politică menită să reducă la tăcere opozanţii. Rama neagă acest lucru.
Procurorii nu au decis încă dacă vor depune acuzaţii oficiale împotriva lui Berisha sau dacă vor renunţa la ele.
"Edi Rama, la fel ca celălalt dictator (Hoxha), a concentrat toate puterile în mâinile sale şi vrea o Albanie fără opoziţie", a declarat Berisha în faţa mulţimii care protesta.
Berisha, care a fost preşedinte al ţării în anii tulburi după răsturnarea de la putere a lui Hoxha, între 1992 şi 1997, s-a adresat în mod regulat susţinătorilor de la balconul apartamentului său din centrul oraşului Tirana.
Procurorii îl acuză pe Berisha, în vârstă de 79 de ani, că şi-a folosit influenţa în calitate de premier între 2005 şi 2009 pentru a-l favoriza pe soţul fiicei sale în privatizarea unui teren de stat.
În 2021, SUA au interzis intrarea în ţară a lui Berisha şi a familiei sale, Departamentul de Stat acuzându-l că, în perioada în care a fost prim-ministru, a fost implicat în "acte de corupţie", folosindu-şi puterea în interes propriu şi pentru a-şi îmbogăţi rudele şi aliaţii politici.
Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a venit în vizită la Tirana. Blinken s-a întâlnit cu liderii albanezi şi s-a concentrat pe viitorul Balcanilor de Vest, în timp ce Albania şi mai mulţi vecini ai săi încearcă să adere la Uniunea Europeană. Statele Unite au lăudat conducerea Albaniei şi rolul său recent în Consiliul de Securitate al ONU ca membru nepermanent.
Albania este membră NATO şi a alocat în mod regulat mici unităţi militare pentru misiuni internaţionale de menţinere a păcii şi operaţiuni NATO.
Albania va găzdui la sfârşitul acestei luni un summit internaţional pentru Ucraina, la care este aşteptat să participe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.