Mii de studenţi greci s-au adunat joi la Atena şi în alte oraşe pentru a protesta faţă de reformele preconizare de guvern în domeniul educaţiei care ar permite introducerea universităţilor private în ţară, relatează Reuters.
Guvernul conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, care a câştigat un al doilea mandat anul trecut, este aşteptat să prezinte luna aceasta în parlament un proiect de lege care ar permite universităţilor private să funcţioneze pe teritoriul Greciei.
Guvernul a declarat că acestea vor funcţiona ca filiale ale universităţilor străine.
Mulţi cred însă că această mişcare va devaloriza diplomele de la universităţile publice din Grecia şi că sistemul privat îi va exclude pe cei care nu-şi pot permite costurile.
Schimbarea va "destrăma universitatea publică aşa cum o ştiam", a declarat studenta Christina Iliopoulou, care s-a alăturat protestului din Atena. "Ne va distruge viaţa de zi cu zi în ceea ce priveşte modul în care ne vom putea găsi un loc de muncă după ce vom absolvi", spune tânăra.
Protestele au fost în mare parte paşnice, dar a avut loc o scurtă ciocnire în Atena între protestatari şi poliţie, care a tras cu gaze lacrimogene.
Universităţile din Grecia sunt instituţii finanţate de guvern, unde frecventarea este gratuită de zeci de ani. Însă Grecia a implementat în trecut o serie de reforme în domeniul educaţiei, în ciuda opoziţiei acerbe a studenţilor şi a personalului.
Guvernul, care se bucură de o majoritate parlamentară, a argumentat că reforma ar susţine economia prin atragerea înapoi a unei părţi din cei aproximativ 40.000 de studenţi care studiază acum în străinătate şi ar inversa un exod de cadre universitare provocat de criza datoriilor din 2010-2018.
Programele de studii ale universităţilor private ar urma standarde academice foarte stricte, a declarat guvernul săptămâna trecută, adăugând că reforma ar elibera, de asemenea, universităţile publice de birocraţie şi ar stimula autoguvernarea acestora.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.