Protestatarii au pătruns în sediul televiziunii de stat din Serbia pentru prima oară în aproape 20 de ani, cerând libertatea presei, iar în Muntenegru, mii de persoane au mărşăluit în capitala Podgorica pentru a cere demisia preşedintelui, scrie The Guardian.
La Belgrad, demonstranţii au intrat în sediul televiziunii de stat RTS, ei cerând să se adreseze naţiunii în direct.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În Serbia au avut loc proteste ale opoziţiei săptămânal, începând din decembrie anul trecut, faţă de preşedintele Aleksandar Vucic. Protestatarii cer libertatea presei ca o condiţie pentru alegeri libere şi corecte. Televiziunea de stat a oferit o acoperire sumară a protestelor până în prezent.
„În ultimele luni am cerut un singur lucru – să se permită organizatorilor protestelor să vorbească la televiziunea de stat”, a declarat Bosko Obradovic, liderul partidului de dreapta Dvery şi una dintre persoanele care au invadat sediul RTS.
Mai multe mii de persoane au rămas în faţa clădirii în timp ce activiştii scandau „Vucic hoţul” pe coridoarele clădirii. Poliţia a intrat ulterior în clădire şi a scos treptat protestatarii.
Demonstranţii antiguvernamentali au intrat ultima oară în sediul televiziunii de stat pe 5 octombrie 2000 şi au dat jos regimul lui Slobodan Milosevic.
Mii de persoane au mărşăluit paşnic în Belgrad sâmbătă, iar proteste au fost organizate şi în alte oraşe din Serbia, inclusiv în al doilea oraş ca mărime, Novi Sad.
Vucic a declarat anterior că nu va ceda în faţa cererilor opoziţiei privind reforma electorală şi libertatea sporită a presei „chiar dacă vor fi cinci milioane pe străzi”, însă a precizat că este dispus să testeze popularitatea partidului său în alegeri anticipate.
În Muntenegru, mii de persoane au mărşăluit prin capitala Podgorica, al cincilea astfel de marş în ultimele două luni, pentru a cere demisia preşedintelui Milo Dukanovic şi a guvernului său în urma unor acuzaţii de abuz de putere şi corupţie.
Protestatarii au scandat „Milo hoţul” şi „Noi suntem statul”. Dukanovic conduce Muntenegru de trei decenii, ocupând funcţia de preşedinte sau premier.
„Vrem schimbări şi, după 30 de ani, cred că fiecare cetăţean înţelege că dictatorul trebuie să plece”, a afirmat protestatara Ana Vujosevic.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.