Agenţiile internaţionale de presă scriu miercuri că proiectul de reformă a sistemului judiciar, prezentat de ministrul Tudorel Toader şi criticat de preşedintele Klaus Iohannis, a generat un semnal de alarmă, la şase luni după cele mai ample proteste din ţară după revoluţie.
Ministrul român al Justiţiei a prezentat un set de propuneri de modificare a sistemului judiciar, care includ limitarea rolului preşedintelui în numirea unor oficiali cheie, scrie Associated Press, citată de Washington Post, într-un articol intitulat “România: propunerile de schimbări la sistemul de justiţie provoacă îngrijorare”.
Preşedintele român a reacţionat furios la propuneri, avertizând că vor da înapoi eforturile anticorupţie ale ţării cu un deceniu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a subliniat că este vorba despre un “atac asupra statului de drept, asupra independenţei şi funcţionării corecte a sistemului de justiţie”. Dacă vor fi adoptate, recomandările vor “duce la sperierea magistraţilor şi reducerea independenţei lor”, a avertizat preşedintele.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a recomandat ca preşedintele să nu mai numească Procurorul General şi şeful DNA – atribuţii cheie ale şefului statului. În schimb, Consiliul Suprem al Magistraturii ar urma să numească cei doi procurori.
Ministrul a sugerat şi un proces de a pedepsi procurorii şi judecătorii pentru decizii sau puneri sub acuzare eronate.
În plus, acţiunile magistraţilor anchetaţi pentru abuz vor fi verificate de biroul Procurorului General, nu de DNA.
Iohannis şi predecesorul său, ambii rivali politici ai partidului de guvernare, au condus eforturile anticorupţie.
Platforma România 100, anticorupţie, a avertizat că propunerile pun independenţa sistemului judiciar “în mare pericol”. Organizaţia a insistat că propunerile ar putea face România să regreseze la nivelul sistemului judiciar de dinainte de eforturile pentru aderarea la UE.
Agenţia de presă Reuters, care notează că România este considerată una dintre cele mai corupte ţări din UE, vizată de o monitorizare special a sistemului de justiţie de către Bruxelles, prezintă reacţia biroului Procurorului General, potrivit căruia propunerile sunt un semnal de alarmă şi care a atras atenţia că procurorii nu au fost consultaţi.
Toader a refuzat să răspundă întrebărilor, dar le-a spus reporterilor că propunerile sunt “în parametrii necesari ai statului de drept”.
Reuters aminteşte că tentativele coaliţiei de guvernare PSD-ALDE de a slăbi măsurile împotriva corupţiei la nivel înalt au dus la cele mai ample proteste de stradă din ultimele decenii din ţară.
Agenţia internaţională AFP notează, la rândul său, că proiectul de reformă a provocat proteste în România, la şase luni după manifestaţiile din iarnă.
Jurnaliştii francezi scriu că, într-o scrisoare adresată lui Toader, aproximativ 10 asociaţii civile au cerut retragerea proiectului, pentru că “ameninţă” lupta anticorupţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...