Apărătorii cauzei gay în Taiwan sunt îngrijoraţi de viitorul căsătoriei între persoane de acelaşi sex, în urma unor scrutine în care preşedinta progresistă Tsai Ing-wen a suferit înfrângeri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai multe referendumuri organizate sâmbătă s-au soldat cu o victorie a apărătorilor familiei împotriva susţinătorilor ”căsătoriei pentru toţi”, un rezultat prezentat de către Amnesty International (AI) drept ”o lovitură dură şi un pas înapoi în drepturile omului în Taiwan”.

Aceste consultări au avut loc în paralel cu alegeri locale în cursul cărora taiwanezii i-au aplicat o înfrângere usturătoare Partidului Progresist Democratic (PPD) al lui Tsai, care a demisionat de la conducerea formaţiunii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceste rezultate ar putea să compromită speranţele realegerii preşedintei în 2020.

Kuomintang (KMT), principalul partide de opoziţie, considerat mai înclinat către compromisuri cu Beijingul, a înregistrat progrese nete într-un context de presiuni sporite ale Chinei.

China continentală şi Taiwanul sunt conduse de regimuri rivale din 1949, după un război civil între comunişti, stabiliţi la Beijing, şi naţionaliştii din Kuomintang, refugiaţi la Taipei. Beijingul consideră în continuare Taiwanul parte integrantă a teritoriului chinez, susceptibil să fie luat cu forţa.

Tsai Ing-wen, aleasă în 2016, a prezentat aceste alegeri ca pe un mod de a ”spune lumii” că Taiwanul nu se va plia niciodată în faţa Beijingului, ceea ce a sporit presiunea militară şi diplomatică în regiune.

De când a venit la putere, ea a prezentat neîncetat insula ca pe un bastion al democraţiei în faţa unei Chine continentale tot mai autoristariste.

”O SOCIETATE CONSERVATOARE”

Taiwanul a fost lăudat în 2017 de organizaţii de apărarea drepturilor omului, când Curtea sa Constituţională a dat o hotărâre în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, transformând insula în primul teritoriu din Asia care lua o asemenea hotărâre.

Curtea a dat Guvernului termen doi ani să pună în aplicare hotărârea. Însă, la presiunile conservatorilor, Guvernul nu a făcut nimic de atunci.

Potrivit unor experţi, rezultatele referendumurilor de sâmbătă arată că opinia publică taiwaneză este departe de a fi uannim în favoarea ”căsătoriei pentru toţi”.

"Taiwanul este o societate conservatoare şi nu este pregătit încă să poarte eticheta progresistă pe care i-au atribuit-o unii”, apreciază Jonathan Sullivan, directorul Institutului de politică chineză de la Universitatea din Nottingham.

Însă anumite ONG-uri nu o îndeamnă mai puţin pe Tsai să-şi pună în aplicare politica progresistă.

”Guvernul trebuie să accelereze şi să ia toate măsurile necesare în vederea egalităţii şi demnităţii tuturor”, subliniază Amnesty, apreciind că referendumul nu ar trebui să servească drept ”scuză” să nu se pună în practică hotărârea Curţii.

Unii politilogi consideră însă că aceste alegeri locale au fost un vot de sancţionare a unei politici PPD pe ale cărei avantaje taiwanezii nu le-au resimţit.

În pofida faptului că PIB-ul creşte, mulţi alegători se declară furioşi faţă de scăderea pensiilor şi numărul de zile libere de sărbători.

Simpatizanţi tradiţionali ai PPD au anunţat înaintea scrutinului că intenţionează să sancţioneze partidul la putere, deplângând efectele nefaste asupra economiei ale intransigenţei acestuia faţă de Beijing.

În timpul campaniei, Tsai şi conducători PPD au acuzat în mai multe rânduri China că a difuzat ”fake news”, ceea ce beijingul a dezminţit. Anchete au fost deschise cu privire la un presupus amestec chinez în campanie, prin intermediul finanţării anumitor candidaţi.

”Aceste rezultate nu sunt un cec în alb acordat altor partide, ci arată cât de împărţit şi extrem de frustrat este Taiwanul, ca alte ţări, şi cât de mult vrea să spună acest lucru”, apreciază Kerry Brown, un profesor la King's College de la Londra.

Speranţele realegerii lui Tsai par de-acum grav afectate. Însă unii consideră că ea îşi păstrează lansele, în contextul în care nu există un candidat evident în locul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.