”Progrese remarcabile” au au avut loc în vederea desfiinţării centralei nucleare accidentate de la Fukushima, devastată în urma unui cutremur şi unui tsunami în 2011, estimează directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi, în urma uneivizite la faţa locului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În vederea verificării lucrărilor realizate, ”ne vom afla aici înainte, în timpul şi după procesul” de desfiinţare a acestor intstalaţii, care ar urma să dureze zeci de ani, în vederea înfruntării dificultăţilor, mai ales o acumulare de apă contaminată, a anunţat joi directorul AIEA.

”Suntem înainte,iar lucrurile merg bine”, a subliniat Rafael Grossi, care efectuează o vizită de două zile în Japonia, declarându-se ”cu adevărat impresionat de progresele remarcabile care, în pofida pandemiei (covid-19), au fost realizate în ultimii doi ani”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La 11 martie 2011, un cutremur submarin, în largul coastei de est a Japoniei, a declanşat un tsunami care a acoperit sisteme de răcire ale mai multor reactoare ale Centralei Nucleare Fukushima Daiichi şi a provocat cel mai grav accident nuclear de la cel de la Cernobîl, în aprilie 1986, în Ucraina.

Lucrări minuţioase urmează să aibă loc în viitor în vederea extragerii din reactoarele avariate a combustibilului care s-a topit.

Pe termen mai scurt, din instalaţie este necesar să se scoată peste un milion de tone de apă, depozitată în prezent în rezervoare uriaşe.

Guvernul japonez a aprobat un plan în vederea aruncării acestei ape în ocean, după tratarea acesteia în vederea eliminării aproape a tuturor radionuclizilor pe care-i conţine.

Acest proces a primit o undă verde din partea AIEA, oagenţie ONU, iar în această săptămână şi de la Agenţia reglementării nucleare din Japonia.

Rafael Grossi insistă într-un mesaj video, postat pe Twitter de la Fukushima, asupra faptului că aruncarea acestei ape va avea loc ”în deplină conformitate cu normele internaţionale şi nu va cauza, astfel, nicio pagubă mediului”.

Însă acest plan provoacă îngrijorarea unor comunităţi locale de pescari, care se tem de reputaţia peştelui pe care-l pescuiesc şi de critici ale Coreei de Sud şi Chinei.

Catastrofa din 2011 în nord-estul Japoniei s-a soldat cu aproximativ 18.500 de morţi sau dispăruţi, majoritatea din cauza tsunamiului.

Zeci de mii de locuitori din zona centralei Fukushima au fost evacuaţi din locuinţe.

Aproximativ 12% din suprafaţa regiunii a fost declarată în mod oficial periculoasă, însă zonele interzise ocupă în prezent 2,4% din teritoriul prefecturii, iar populaţia multor oraşe rămâne mult inferioară nivelului dinaintea dramei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.