Partidul proeuropean al premierului irlandez Leo Varadkar era, potrivit sondajelor, creditat cu o victorie în alegerile europene organizate vineri în Irlanda, la fel ca în Cehia, la o zi după o înfrângere neaşteptată a euroscepticilor în Olanda, relatează AFP.
Partidul Fine Gael (centru) al premierului irlandez se clasa pe primul loc în două dintre cele trei circumscripţii irlandeze, în timp ce Verzii erau creditaţi cu o victorie la Dublin, cu 23% din voturile exprimate, potrivit unor sondaje făcute publice în seara scrutinului.
Scrutinul a fost dominat în Irlanda de problema Brexitului, un subiect de îngrijorare după ce premierul britanic Theresa May, uzată de saga acestei ieşiri din Uniunea Europeană (UE) pe care nu a reuşit să o pună în aplicare la data prevăzută, pe 29 martie, a anunţat vineri că demisionează la 7 iunie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Votând vineri la Dublin, Varadkar a avertizat că Brexitul intră într-o fază ”foarte periculoasă”, după demisia anunţată a Theresei May, care ar putea fi înlocuită cu un ”Brexiter” mai dur.
Cehia a votat şi ea vineri, în a doua zi a acestor alegeri europene, care suscită ambiţii populiste pe tot continentul.
Previziunile preconizează per ansamblu o ascensiune a mişcărilor naţionaliste şi populiste în acest scrutin, care se desfăşoară de joi şi până duminică în toată Uniunea, însă prima zi de vot, joi, a rezervat o surpriză, în Olanda.
Estimările - niciun rezultat oficial nu poate fi publicat până duminică seara - îi plasează pe laburiştii (PvdA) lui Frans Timmermans, care candidează la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, înaintea liberalilor (VVD) şi populiştilor (FvD). Aceştia din urmă erau aşteptaţi în forţă.
”Continuaţi!”, a lansat Frans Timmermans pe Twitter. "Putem s-o facem”.
Alegeri europene au avut loc, joi, în Regatul Unit, organizate în ultimul moment, după amânarea divorţului de UE până cel mai târziu la 31 octombrie.
Sâmbătă este rândul Letoniei, Maltei şi Slovaciei să voteze, celelalte state membre UE pronunţându-se duminică.
Peste 400 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne în cele 28 de state membre UE, pentru a alege 751 de deputaţi europeni. Rezultatele oficiale urmează să fie publicate duminică seara, după închiderea scrutinului, la ora 21.00 GMT (duminică, 0.00, ora României) pe întregul continent.
În Franţa, potrivit ultimelor sondaje, Rassemblement national (RN, extremă dreapta, fostul FN) al lui Marine Le Pen devansează La République en Marche (LREM) a preşedintelui Emmanuel Macron, în timp ce în Italia Liga lui Matteo Salvini este creditat pe primul loc cu un discurs împotriva UE.
Campania s-a încheiat în statele membre UE sâmbătă.
Vineri, problema modificărilor climatice a intrat în campanie în Germania, unde 70 de YouTuberi-vedetă germani au îndemnat la vot împotriva partidelor din coaliţia condusă de Angela Merkel, care poartă o politică ce favorizează, în opinia lor, încălzirea mondială.
În toată Europa, mii de tineri au ieşit de la ore, vineri, într-o mare zi de mobilizare, plasând modificările climatice în centrul alegerilor.
CĂDEREA LUI MAY
În Regatul Unit, Partidul Brexitului lui Nigel Farage, un susţinător al unei rupturi fără concesii cu Bruxellesul, este creditat în sondaje cu o victorie, exploatând nemulţumirea şi frustrarea alegătorilor faţă de tergiversarea Brexitului.
Theresa May a ”evaluat greşit, din punct de vedere politic, dispoziţia ţării şi partidului său” conservator, a comentat farage după demisia premierului.
May, care a tras vineri concluziile eşecului de a obţine adoptarea acordului său al retragerii încheiat cu UE, şi-a anunţat retragerea, cu o voce spartă de emoţie. Partidul său Conservator urmează să aleagă un succesor până la sfârşitul lui iulie.
Urmărit în toate ţările europene, acest foileton îi interesa în mod special pe irlandezi, cărora Regatul Unit le este cel mai apropiat partener comercial şi care se tem de reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda de Nord, o provincie britanică, în cazul unui Brexit ”dur”.
Majoritatea principalelor partide politice irlandeze s-au mobilizat puternic pentru a consolida locul ţării lor în proiectul european - un mod de a atenua consecinţele Brexitului asupra economiei irlandeze.
CEHIA: POPULIŞTII, FAVORIŢI
În Cehia - singura ţară în care scrutinul are loc timp de două zile - secţiile de votare s-au deschis din nou sâmbătă, la ora locală 8.00 (9.00, ora României).
Mişcarea populistă ANO a premierului ceh, miliardarul Andrej Babis, este creditată ca favorită, în pofida unui val de proteste antiguvernamentale în acest stat membru UE din 2004.
Zeci de mii de cehi au ieşit recent în stradă pentru a cere demisia lui Babis şi a noului său ministru al Justiţiei - suspectat că vrea să frâneze proceduri judiciare care-l vizează pe premier.
Inculpat de o presupusă fraudare a subvenţiilor europene, Babis, în vârstă de 64 de ani, este vizat totodată de o anchetă UE cu privire la un posibil conflicte de interese între activităţile sale politice şi afacerile sale.
Însă ANO ar urma să obţină o victorie în alegerile europene, cu peste 25% din voturi, în faţa partidului ODS (dreapta) şi Partidului Piraţilor (creditate fecare cu 14%), potrivit unui sondaj realizat de Institutul Median pe un număr de 2.100 de persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...