China este principalul adversar geopolitic al Statelor Unite, care ar trebui să investească în Nokia şi Ericsson pentru a compensa dominaţia Huawei în domeniul tehnologiei de telecomunicaţii 5G, a afirmat joi procurorul general al SUA, William Barr, la o conferinţă organizată la Washington de un institut de cercetări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o declaraţie remarcabilă care scoate în evidenţă cât de departe ar putea fi dispuse Statele Unite să meargă pentru a contracara Huawei, Barr a afirmat în discursul susţinut la conferinţa pe tema spionajului economic chinez că au existat propuneri  ca ”Statele Unite să se alieze cu Nokia şi/sau Ericsson” pentru a răspunde acestor îngrijorări.

Barr a spus că acest lucru a fost gândit să aibă loc ”prin intermediul unei participaţii de control, fie direct fie printr-un consorţiu de companii americane şi aliate”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Prin implicarea pieţei noastre mari şi a puterii financiare în spatele unuia sau a ambelor firme ar crea un competitor formidabil şi ar elimina îngrijorările legate de rezistenţa sa, sau a lor”, a arătat Barr.

”Noi şi cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri avem în mod cert nevoie să analizăm în mod activ această abordare”, a adăugat procurorul general la evenimentul găzduit de Centrul pentru Studii Internaţionale şi Strategice (Center for Strategic and International Studies - CSIS) din Washington.

Barr a spus că China a devenit principalul adversar geopolitic” şi a adăugat: ” China a furat startul, iar acum conduce în 5G...Au obţinut deja 40% din piaţă, iar acum urmăresc să ajungă la echilibru”.

Investiţiile guvernului SUA în companii publice dunt rare, cu excepţia programelor de salvare a unor companii sau a locurilor de muncă, iar astfel de investiţii în companii străine sunt şi mai rare.

Anul trecut, guvernul american a inclus Huawei pe o listă neagră, afirmând că grupul chinez este implicat în activităţi contrare securităţii naţionale a SUA. Guvernul american a presat alte state să nu acorde Huawei acces la reţelele 5G, afirmând că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, ceea ce compania a negat în repetate rânduri.

Anul trecut, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a declarat o urgenţă naţională şi a interzis companiilor americane să utilizeze echipamente de telecomunicaţii fabricate de companii care reprezintă un risc pentru securitatea naţională.

Prezent la acelaşi eveniment, directorul FBI, Christopher Wray, a spus că Beijingul încearcă de fure tehnologie americană ”prin orice mijloace necesare”.

Acesta a afirmat că agenţia are în prezent circa 1.000 de investigaţii în derulare referitoare la furtul chinez de tehnologie, efectuate de cele 56 de birouri regionale, în timp ce directorul pentru contrainformaţii al FBI, John Brown, a spus că agenţia a arestat anul trecut 24 de persoane în cazuri legate de China şi alte 19 în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.