Administraţia lui Donald Trump şi-a pus ameninţarea în practică, cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale, împotriva uneia dintre oile negre ale conservatorilor americani şi a impus sanţciuni economice fără precedent procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CPI a condamnat nişte sancţiuni ”inacceptabile” şi ”fără precedent”.

”Azi noi trecem de la vorbe la fapte”, a anunţat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, ”pentru că CPI continuă, din nefericire, să vizeze americani”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El a anunţat înscrierea pe o listă neagră a Statelor Unite a numelui procurorului Fatou Bensouda şi al lui Phakiso Mochochoko, directorul Diviziei cu privire la competenţe, complementaritate şi cooperare a jurisdicţiei cu sediul la Haga, în Olanda.

Eventualele lor averi în Statele Unite urmează să fie blocate, iar accesul la sistemul financiar american le este oprit.

”Orice individ sau entitate care va continua să asiste material aceşti indivizi se expune de asemena unor sancţiuni”, a avertizat Pompeo într-o conferinţă de presă.

”Nu vom tolera tentativele ilegitime ale CPI de a-i supune pe americani jurisdicţiei sale”, a subliniat el.

Angajat într-o ofensivă fără precedent împotriva CPI, preşedintele american Donald Trump a autorizat în iunie sanţciuni economice vizând oficialii Curţii, cuu scopul de a descuraja jurisdicţia să ancheteze militari americani cu privire la implicarea lor în Războiul din Afganistan.

MULTILATERALISM

Anunţul de miercuri este prima concretizare a acestei ameninţări. Washingtonul a interzis, anterior, intrarea în Statele Unite a unor oficiali CPI şi a revocat viza americană acordată lui Fatou Bensouda.

”Aceste acte coercitive, îndreptate împotriva unei instituţii judiciare internaţionale şi funcţionarilor săi, sunt fără precedent şi constituie atacuri grave la adresa Curţii, sistemului justiţiei penale internaţionale” şi ”statului de drept în general”, a denunţat CPI.

Aceste măsuri punitive ”constituie o pervertire aiuritoare a sancţiunilor americane, menite să-i penalizeze pe cei care încalcă drepturile omului şi pe kleprocraţi, folosite aici pentru a-i persecuta pe cei care sunt însărcinaţi să judece crime internaţionale”, a reacţionat Richard Dicker de la ONG-ul Human Rights Watch (HRW).

Amnesty International a condamnat ”un nou atac neruşinat împotriva justiţiei internaţionale”.

”Faptele Casei Albe riscă să descurajeze supravieţuitorii încălcării drepturilor omului să ceară dreptate”, ”ceea ce este grotesc”, a criticat Daniel Balson, unul dintre liderii acestei organizaţii, acuzând administraţia Trump de practicarea ”hărţuirii şi intimidării”.

Washingtonul este furios din cauza unei hotărâri, în apel, în martie, de autorizare a deschiderii unei anchete cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afgfanistan, în pofida opoziţiei administraţiei Trump.

Ancheta vrută de către procurorul Bensouda vizează, între altele, atrocităţi comise de militari americani în ţara în care Statele Unite poartă din 2001 cel mai lung război din istoria sa. Acuzaţii de tortură au fost formulate, de asemenea, împotriva CIA.

Judecătorii CPI au refuzat iniţial să autorizeze această anchetă, în urma unor prime ameninţări cu sanţciuni fără precedent ale Washingtonului - care nu este membru al acestei jurisdicţii, spre deosebire de Kabul.

Opoziţia aprigă a Guvernului american vizează de asemenea anchete ”motivate politic” împotriva Israelului - care ar putea face obiectul unor investigaţii cu privire la crime de război în Cisiordania şi în Fâşia Gaza.

Curtea este reglementată de Statutul de la Roma, un tratat în vigoare din 2002, ratificat de peste 120 de ţări. Ea este una dintre principalele încarnări a multilateralismului urât de către Trump şi facţiunea suveranistă a taberei conservatoare americane.

”Multilateralismul de dragul multilateralismului, doar pentru a ne întâlni într-o cameră şi a vorbi, nu aduce nimic”, a denunţat Mike Pompeo, care ia parte agresiv la campania electorală a miliardarului republican în vederea celui de-al doilea mandat într-un mod fără precedent pentru un secretar de Stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.