Anchetatorii sud-coreeni au interogat-o timp de aproximativ 14 ore pe fosta preşedintă Parl Geun-hye cu privire la scandalul masiv de corupţie şi abuz de putere care a dus la demiterea sa de la Casa Albastră, transmite DPA.
Park Geun-hye este acuzată de luare de mită, abuz de putere şi scurgerea unor secrete guvernamentale, într-un scandal masiv de corupţie, care a scos milioane de sud-coreeni în stradă timp de câteva luni, cele mai mari proteste având loc în metropola Seul.
De asemenea, fosta preşedintă a cerut scuze publicului sud-coreean în timp ce intra în sediu procurorilor, dar a rămas tăcută la ieşire, după aproximativ 14 ore de audieri în Seul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Parlamentarii sud-coreeni au suspendat-o încă din luna decembrie pe prima preşedintă a ţării, după scandalul masiv de corupţie şi abuz de putere declanşat după arestarea controversatei sale prietene, Choi Soon-Sil.
Magistraţii Curţii Constituţionale au susţinut în urmă cu două săptămâni demiterea lui Park Geun-hye, care a părăsit între timp reşedinţa prezidenţială de la Casa Albastră.
Avocaţii săi au explicat că aceasta are de gând să coopereze împreună cu anchetatorii.
Park Geun-hye a devenit al patrulea fost lider sud-coreean audiat din cauza unui scandal de corupţie.
Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-Woo au fost chiar condamnaţi la închisoare pentru luare de mită, după ce au condus ţara sprijiniţi de armată în anii '80 şi '90.
Roh Moo-Hyun este un alt fost preşedinte sud-coreean vizat de anchetatorii anticorupţie, care s-a sinucis în urmă cu opt ani aruncându-se în gol de pe o stâncă, după ce a devenit suspect într-un caz de luare de mită.
Park Geun-hye, în vârstă de 65 de ani, este acuzată, împreună cu o prietenă şi unul dintre foştii ei consilieri, ambii inculpaţi, că au exercitat presiuni asupra unor mari companii sud-coreene să facă donaţii către două fundaţii create în vederea susţinerii iniţiativelor sale politice.
Printre aceste companii se numără inclusiv gigantul Samsung.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...