Uciderea Giuliei Cecchettin, o studentă la inginerie biomedicală în vârstă de 22 de ani, din Padova, a şocat Italia în 2023. Procesul în care fostul iubit al tinerei este acuzat de omor a început luni, la Veneţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După ce acuzarea şi apărarea au renunţat la martorii lor, vor fi necesare puţine audieri pentru a ajunge la un verdict cu privire la această crimă care a şocat Italia, o ţară în care lupta împotriva violenţei împotriva femeilor este în impas. Verdictul este aşteptat pe 3 decembrie, potrivit instanţei.

Acuzatul, Filippo Turetta, în vârstă de 22 de ani, nu a fost prezent la deschiderea procesului luni dimineaţă.

„Turetta merită o sentinţă, nu un proces mediatic. El nu trebuie să devină chipul unei bătălii culturale împotriva violenţei de gen”, a susţinut avocatul său, Giovanni Caruso, opunându-se dorinţei asociaţiilor militante de a se constitui părţi civile.

„Acesta nu este un proces de feminicid, este procesul lui Filippo Turetta”, a adăugat procurorul din Veneţia, Bruno Cherchi, citat de presa locală.

Acuzatul urmează să se prezinte în faţa instanţei în octombrie pentru a „răspunde la toate întrebările” care i-au fost puse, potrivit avocatului său.

Tatăl victimei, Gino Cecchettin, a refuzat să facă declaraţii la sosirea sa la tribunal. Familia a depus o cerere de despăgubire de un milion de euro.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform cifrelor oficiale, o femeie este ucisă la fiecare trei zile în Italia, o cifră comparabilă cu Franţa, dar mult mai mare decât numărul de crime pe cap de locuitor în care victimele sunt bărbaţi.

- Cultura violului -

În Italia, rolurile tradiţionale ale bărbaţilor şi femeilor persistă, iar cultura flirtului merge adesea mână în mână cu comportamentul macho şi sexist.

Giulia Cecchettin a fost dată dispărută la 11 noiembrie 2023.

Camerele video instalate în apropierea locuinţei sale au surprins primele momente ale atacului şi fuga ucigaşului cu maşina împreună cu victima sa. A urmat o vânătoare de oameni de o săptămână, urmărită oră de oră de presa italiană.

Corpul studentei a fost găsit în cele din urmă la 18 noiembrie într-o râpă din apropierea lacului Barcis, la aproximativ 120 de kilometri nord de Veneţia. Capul şi gâtul purtau urmele a peste 70 de lovituri de cuţit, potrivit presei care citează autopsia.

Filippo Turetta a rămas fără benzină şi a fost arestat lângă Leipzig, în Germania.

Sute de mii de persoane au manifestat în întreaga ţară pe 25 noiembrie, de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Elena, sora Giuliei Cecchettin, a denunţat „patriarhatul” şi „cultura violului” predominante în societatea italiană.

La înmormântarea ei la Padova, tatăl ei, Gino, a cerut ca moartea fiicei sale să marcheze „un punct de cotitură pentru a pune capăt teribilului flagel al violenţei împotriva femeilor”.

- Sunt vinovat -

Filippo Turetta riscă închisoarea pe viaţă pentru crimă şi răpire.

Fragmente video de la audierea sa în faţa unui judecător la 1 decembrie 2023 au fost difuzate săptămâna trecută în cadrul emisiunii „Quarto Grado” de pe canalul privat Rete 4. „Sunt responsabil, sunt vinovat. Sunt responsabil pentru aceste fapte, da”, a spus el.

Cu o voce calmă, el a explicat cum Giulia Cecchettin a refuzat să îi dea o jucărie pluş, spunându-i că vrea să pună capăt relaţiei lor şi provocând o ceartă în maşină.

Încercând să fugă pe jos, tânăra a fost prinsă de ucigaşul ei, care a înjunghiat-o mai întâi în braţ, înainte de a o întoarce în vehicul şi de a fugi. „I-am dat, nu ştiu, în jur de 10, 12, 13, nu ştiu, mai multe lovituri de cuţit”, a declarat Turetta.

Potrivit Ministerului de Interne, 120 de femei au fost ucise în Italia anul trecut, dintre care 97 de către membri ai familiei, parteneri actuali sau foşti parteneri.

După moartea Giuliei, parlamentul a consolidat arsenalul legislativ care protejează femeile, dar asociaţiile spun că schimbarea culturală necesită mult mai mult, începând cu sensibilizarea obligatorie pe această temă în şcoli.

Potrivit unui raport guvernamental din iulie 2021, „în unele regiuni, până la 50 % dintre bărbaţi cred că violenţa este acceptabilă în relaţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.