Un proces istoric începe luni la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, al poliţistului alb care l-a ucis, în urmă cu nouă luni, pe afroamericanul George Floyd, la 25 mai, provocând un salt antirasist în întreaga lume, relatează AFP.
Acest proces foarte aşteptat începe la ora locală 8.00 (16.00, ora Rimâniei) cu selectarea juraţilor, însă ultime dezbateri cu privire la calificarea exactă a acuzaţiilor formulate împotriva lui Derek Chauvin ar putea întârzia această procedură.
Pentru moment, acest bărbat în vârstă de 44 de ani, dintre care a petrecut 19 în serviciul Poliţiei din Minneapolis, este inculpat de crimă şi omor prin imprudenţă (crimă de gradul doi).
Eliberat pe cauţie, Chauvin compare în libertate.
La 25 mai, el a intervenit împreună cu trei colegi cu scopul de a-l aresta pe George Floyd, suspectat de utilizarea unei bancnote false de 20 de dolari pentru a-şi cumpăra un pachet de ţigarete.
În stradă şi în faţa unor trecători îngroziţi, Derek Chauvin şi-a ţinutul genunchiul timp de aproape nouă minute pe gâtul bărbatului de culoare în vârstă de 40 de ani, încătuşat şi culcat la pământ cu faţa în jos, în pofida faptului că i-a spus de 20 de ori că ”nu pot să respir”.
Acestea i-au fost ultimele cuvinte şi ele au devenit strigătul de adunare a milioane de manifestanţi care, alertaţi de o înregistrare video a dramei, au ieşit în stradă la Miami, Los Angeles, dar şi la Londra, Paris sau Sydney pentru a cere dreptate.
”SISTEMUL”
Mobilizarea, care a deschis la început o dezbatere de fond în Statele Unite cu privire la metodele poliţiei şi la trecutul rasist al ţării, a slăbit în toamnă. Însă, odată cu apropierea procesului, ea s-a relansat la Minneapolis, unde în weekend au avut loc maimulte manifestaţii.
”Mi-e teamă să fiu dezamăgită că Derek Chauvin iese liber”, declară Sicilya Knott, o studentă în vârstă de 20 de ani, la unul dintre aceste marşuri. Ea intenţionează să se facă auzită cu regularitate la tribunal şi îşi exprimă speranţa ”că juraţii vor ţine cont de furia şi oboseala comunităţilor”.
Rudele lui George Floyd abordează de asemenea procesul cu teamă.
”Vreau să se facă dreptate”, a declarat pentru AFP unchiul său Selwyn Jones, exprimându-şi neîncrederea într-un ”sistem” care, în trecut, i-a exonerat adesea pe poliţişti.
În opinia sa, dacă Derek Chauvin scapă de puşcărie, ”oamenii se vor dezlănţui”.
În anticipare, Primăria Minneapolis, zguduită de revolte violente la sfârşitul lui mai, şi-a consolidat dispozitivul de securitate şi a mobilizat mii de poliţişti şi militari din Garda Naţională.
Bariere de beton şi de sârmă ghimpată au fost ridicate în jurul sediului Guvernului local, unde au loc audierile - la un ataj 18 inaccesibil altora decât protagoniştii.
FĂRĂ PULS
Având în vedere interesul enorm al publicului, procesul va fi filmat şi transmis în direct în întreaga ţară.
După primele trei săptămâni, alocate selectării juriului, procesul intră pe rol la 29 martie.
Acuzarea, care va avea cuvântul prima, va încerca să demonstreze că Derek Chauvin avea ”intenţia” de a cauza suferinţă şi că nu este vorba despre o simplă neglijenţă.
În acest sens, ea se va sprijini pe înregistrarea video a dramei. Aceasta surprinde un poliţist care a menţinut presiunea pe gâtul lui George Floyd inclusiv după acesta a devenit inconştient şi nu i se putea detecta pulsul.
Apărarea urmează să susţină, la rândul său, că Derek Chauvin a acţionat conform formării sale şi că bărbatul de culoare în vârstă de 40 de ani a murit din cauza unei supradoze de fentanil.
Autopsia a arătat că George Floyd a consumat acest opiaceu de sinteză, însă a identificat ”compresia de pe gâtul său” drept cauza morţii.
Juriul urmează să se de retragă să delibereze în a doua parte a lui aprilie. Verdictul său este necesar să fie stabilit cu unanimitate de către cei 12 membri.
Ceilalţi poliţişti implicaţi în dramă - Alexander Kueng, Thomas Lane şi Tou Thao - urmează să fie judecaţi împreună, în august.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...