Donald Trump a pledat marţi nevinovat de falsificarea unor documente contabile, în faţa unui tribunal din New York, într-o audiere istorică ce a stârnit pasiuni în America şi a pregătit terenul pentru un proces care va avea loc în mai puţin de un an, când Statele Unite vor intra în febra alegerilor prezidenţiale din 2024, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Următoarea audiere a fostului preşedinte american va avea loc la 4 decembrie. El a ieşit marţi liber din instanţă liber, fără niciun control judiciar.

Fostul preşedinte în vârstă de 76 de ani va încerca fără îndoială să evite calvarul unui proces în ianuarie 2024, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale la care candidează.

Republicanul, primul preşedinte american care a avut parte de o inculpare penală, se confruntă cu 34 de acuzaţii. El este învinuit că înainte de alegerile din 2016 a orchestrat o serie de plăţi pentru a muşamaliza trei cazuri stânjenitoare pentru el.

Donald Trump a "minţit în mod constant", a acuzat procurorul newyorkez Alvin Bragg, care a denunţat "comportamentul delictual grav" al miliardarului. "Legea este aceeaşi pentru toată lumea", a insistat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Avocatul principal al lui Donald Trump, Todd Blanche, a promis că va lupta împotriva unei inculpări slab argumentate, motivată politic. Potrivit acestuia, Donald Trump este "frustrat", este "supărat", dar "hotărât".

TRUMP, FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU JUSTIŢIA

În sala de judecată aglomerată, fostul locatar al Casei Albe a afişat o mină închisă şi o privire severă. El a petrecut aproximativ două ore în tribunalul din Manhattan.

Fără a face declaraţii la ieşirea din tribunal, Donald Trump a plecat apoi imediat de la New York, la bordul avionului său personal, îndreptându-se spre Florida, unde va susţine un discurs public la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, marţi seară, la ora locală 20:15 (miercuri, 3.15 ora României), în faţa susţinătorilor săi şi a zecilor de milioane de alegători.

Înconjurat de gărzi de corp, fostul preşedinte, care are ca obiectiv să revină la Casa Albă în 2024, a sosit şi a plecat de la tribunal într-un convoi de maşini, sub o înaltă securitate, coloana fiind survolată de elicoptere ale presei americane.

În faţa tribunalului, militanţi pro şi anti-Trump au fost separaţi de îndată ce au început primele invective - autorităţile fiind preocupate ca această situaţie tensionată, aflată deja în centrul unei mediatizări excepţionale, să nu degenereze. Criticii săi au desfăşurat o pancartă uriaşă pe care scria "Trump minte tot timpul".

Miliardarul îşi proclamă nevinovăţia şi afirmă că este victima unei "vânători de vrăjitoare" orchestrate de democraţii preşedintelui Joe Biden, care i-ar fi "furat" victoria la alegerile prezidenţiale din 2020.

La rândul său, democratul Joe Biden a transmis că această apariţie în faţa justiţiei a fostului său contracandidat  "nu este o prioritate" pentru el, potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Newyorkez prin naştere, Donald Trump a trebuit să se supună, în faţa instanţei, ritualului impus oricărui acuzat obişnuit: să-şi declare numele, vârsta şi profesia, să efectueze o amprentare. Pe de altă parte, a scăpat, probabil, de celebra "mugshot" - realizarea pozei de identificare, sursă a atâtor umilinţe publice pentru vedetele din Statele Unite.

DE CE ANUME ESTE ACUZAT DONALD TRUMP

Acuzaţiile aduse lui Donald Trump se referă la o fraudă contabilă în plăţile menite să acopere trei cazuri stânjenitoare pentru el, plăţi care au fost făcute înainte de alegerile prezidenţiale din 2016.

Astfel, un portar de la Trump Tower, care a susţinut că deţinea informaţii despre un copil din afara căsătoriei proprietarului, a primit 30.000 de dolari pentru a păstra tăcerea.

O femeie care s-a dat drept o fostă amantă, modelul Playboy Karen McDougal, a primit 150.000 de dolari pentru a păstra tăcerea.

Iar actriţă porno Stormy Daniels - de la cazul căreia a fost declanşată ancheta - a primit 130.000 de dolari pentru a păstra tăcerea despre o presupusă relaţie extraconjugală, a detaliat procurorul Alvin Bragg.

Stormy Daniels, al cărei nume real este Stephanie Clifford, cooperează cu justiţia de cinci ani. Ea ar fi trebuit să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă şi foarte scurtă relaţie extraconjugală cu Donald Trump, care ar fi avut loc în 2006 şi pe care acesta o neagă. Suma de 130.000 de dolari pe care ea a primit-o de la un fost avocat şi colaborator apropiat al fostului preşedinte, Michael Cohen - care a făcut închisoare şi s-a întors împotriva şefului său în 2018 - nu a fost raportată în conturile campaniei prezidenţiale a lui Trump din 2016, într-o posibilă încălcare a legilor electorale ale statului New York. Această sumă fusese înregistrată, potenţial ilegal, ca "taxă juridică" în conturile companiei sale Trump Organization, condamnată deja în decembrie şi ianuarie la o amendă civilă de 1,6 milioane de dolari pentru fraudă.

În afară de acest caz, Donald Trump, care a fost pus sub acuzare de două ori şi în Congres, este vizat de alte câteva anchete, în special în ceea ce priveşte rolul său în atacul asupra Capitoliului, gestionarea arhivelor prezidenţiale şi presiunile exercitate asupra unor oficiali electorali din Georgia pentru a nu-l proclama pe Joe Biden câştigător al alegerilor prezidenţiale din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.