Primul proces în dosarul doborârii zborului MH17 se deschide luni în Olanda, în pofida absenţei celor patru bărbaţi acuzaţi de faptul că au provocat explozia aeronavei deasupra Ucrainei în urmă cu peste cinci ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Boeingul 777 aparţinând conpaniei Malaysian Airlines, care a plecat de la Amsterdam la Kuala Lumpur la 17 iulie 2014, a fost atins în zbor de o rachetă de tip BUK de concepţie sovietică deasupra zonei de conflict armat cu separatişti proruşi în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane de la bord, dintre care 196 erau olandezi, au fost ucise.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko - patru gradaţi de rang înalt din rândul separatiştilor proruşi în estul Ucrainei - au fost inculpaţi cu privire la omor şi cauzarea intenţionată a doborârii avionului.

Primii suspecţi inculpaţi în acest dosar, ei sunt acuzaţi de către parchetul olandez de faptul că au adus sistemul de rachetă antiaerian de tip Buk, care a fost folosit de către alte persoane - în continuare neidentificate.

Rusia şi Ucraina nu-şi extrădează cetăţenii inculpaţi în străinătate, iar cei patru bărbaţi nu sunt aşteptaţi la audieri, care au început luni la ora locală 10.00 (11.00, ora României) la Tribunalul de la Schiphol, la periferia Amsterdamului, nu departe de aeroportul de pe care a decolat Boeingul.

Ei sunt judecaţi, aşadar, în contumacie.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat vineri că activitatea tribunalului se desfăşoară ”în deplină independenţă”.

Acest proces, care ar urma să dureze peste un an, ”este o etapă foarte importantă în vederea ajungerii la adevăr, dar şi la dreptate pentru victime şi rudele lor”, a declarat Rutte.

”PARTI-PRIS”

Echipa internaţională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă care provenea de la a 53-a Brigadă antiaeriană rusă de la Kursk (sud-vest).

În urma acestor dezvăluiri, Olanda şi Australia, o ţară care şi-a pierdut 38 de cetăţeni în dramă, au imputat în mod deschis Rusiei moartea cetăţenilor lor.

Moscova a negat întotdeauna cu vehemnţă orice implicare în doborâre şi a dat vine pe Kiev.

O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat vineri Olanda de faptul că încearcă ”să exercite presiuni asupa tribunalului” olandez, evocând o ”campanie mediatică catacterizată de un parti-pris acuzator faţă de Rusia”.

”În ultimele zile dinainte de audieri, s-a făcut totul pentru a se acoperi lacunele din probele prezentate şi camuflarea falsificării faptelor în această versiune decisă dinainte”, a denunţat ea.

Cei patru acuzaţi riscă închisoarea pe viaţă.

Cel mai cunoscut dintre ei, Igor Ghirkin - supranumit "Strelkov" ("Trăgătorul") - era unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor la începutul conflictului împotriva armatei ucrainene, în urmă cu cinci ani şi probabil reprezentantul lor cel mai mediatizat la acea vreme. El dezminte orice implicare a separatiştilor ucraineni proruşi în tragedie.

UN SIMBOL IMPORTANT

Potrivit experţilor, prima săptămână de audieri ar urma să se concentreze în principal asupra problemelor administrative, mai degrabă decât asupra prezentării mărturiilor şi probelor.

În pofida faptului că banca acuzaţilor este goală, acest proces reprezintă un simbol puternic pentru rudele victimelor.

”Este foarte important ca primii patru suspecţi să fie judecaţi”, apreciază Piet Ploeg, preşedintele unei asociaţii a victimelor olandeze, care şi-a pierdut fratele, cumnata şi nepotul în catastrofă.

”Aşteptăm (începutul procesului) cu nerăbdare, dar suntem de asemenea conştienţi că va fi greu de înfruntat”, a declarat el pentru AFP.

Anchetaorii însărcinaţi să facă lumină asupra exploziei zborului MH17 încearcă în continuare să identifice persoanele care au lansat racheta şi nu exclud noi inculpări în viitor.

Ei au dezvăluit la mijlocul lui noiembrie conţinutul unor conversaţii telefonice care relevă ”legături strânse” între suspecţi şi oficiali ruşi de rang înalt, între care Vladislav Surkov, un influent consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin şi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

”Acest proces nu va fi, mi-e teamă, sfârşitul întregului proces. Ancheta cu privire la implicarea altor persoane continuă”, a dat asigurări Mark Rutte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.