Judecători ai Curţii de Apel din Sassari, în Sardinia au suspendat examinarea mandatului de arestare european şi cererea de extrădare către Spania a liderului separatist catalan Carles Puigdemont în aşteptarea soluţionării unui recurs în justţia europeană cu privire la imunitatea acestuia ca eurodeputat, relatează AFP.
”Dosarul nu este clasat, ci suspendat”, a subliniat avocatul italian al fostulu preşedinte separatist catalan, Agostinangelo Marras.
Carles Puigdemont a compărut luni în faţa judecătorilor Curţii de Apel din Sassari, în Sardinia, în vederea examinării unui mandat european de arestare emis de către Spania în vederea extrădării acestuia, cu scopul de a-l judeca cu privire la secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017.
”Au trecut patru ani de când ne aflăm în exil” în Belgia, a declarat luni seara Carles Puigdemont, într-o conferinţă de presă, la Alghero, singurul oraş italian de cultură şi limbă catalană.
”De atunci am avut de-a face cu trei jurisdicţii, în Belgia, în Germania şi în Italia”, ţări în care a fost arestat în virtutea mandantului european de arestare emis de Madrid, iar apoi eliberat.
De fecare dată, ”Spania a eşuat în obiectivele sale politice”, a apreciat el.
”A venit timpul să spunem «ajunge». Stop. Să găsim o soluţie politică şi nu judiciară acestui conflict”, a conchis Carles Puigdemont în Sardinia.
Carles Puigdemont a fost arestat la 23 septembrie, la sosirea pe aeroportul din Alghero, pentru a participa la un festival cultural catalan. El a fost eliberat a doua zi, după ce s-a angajat să se prezinte la audierea de luni.
Acuzat de Madrid de răzrvătire şi deturnare de fonduri, el a sosit luni la prânz, aclamat de câteva zeci de activişti separatişti catalani, sarzi şi corsicani, care auscandat ”Libertate! Libertate!”.
Alţi trei ofciali catalani separatişti de rang înalt l-au susţinut, eurodeputaţii Clara Ponsati şi Toni Comin, la rândul lor căutaţi de Madrid, dar şi Jordi Sanchez, preşedintele unei asociaţii separatiste la momentul secesiunii eşuate în 2017, eliberat în iunie după ce a ispăşit patru ani de detenţie.
Carles Puigdemont, în vârstă de 58 de ani, eurodeputat din 2019, cere să-şi redobândească imunitatea de deputat european, pentru a seopune astfel extrădării în Spania. El a depus această cerere la Tribunalul Uniunii Europene, care i-a respins deja o primă cerere în acest sens în iulie.
Parlamentul European (PE) l-a privat de imunitate la 9 martie, într-un vot cu o largă majoritate. Această măsură a fost confirmată la 30 iulie de către Tribunalul UE.
Însă hotărârea PE este vizată într-un recurs, iar o hotărâre definitivă, pe fond, nu a fost încă pronunţată.
Infracţiunea răzvrătirii nu este prevăzută de Codul Penal italian, un lucru care ar face o eventuală procedură de extrădare foarte complexă.
Arestarea în Italia a lui Carles Puigdemont a creat agitaţie, în contextul unei perioade de destindere între Madrid şi Barcelona, capitala Cataloniei, în urma alegerii în mai ca preşedinte al regiunii a lui Pere Aragonès, din cadrul Partidului Stânga Radicală din Catalonia (ERC, separatst noderat).
Graţierea în iunie a nouă lideri separatişti, condamnaţi la închisoare cu privire la rolul pe care l-au jucat în secesiunea eşuată a condus, în septembrie, la o reluare a dialogului cu Madridul.
Unul dintre cei mai fervenţi opozanţi ai acestui dialog este Carles Puigdemont, care conducea Catalonia la momentul secesiunii eşuate şi care a fugit în Belgia pentru a se sustrage unor urmăriri judiciare.
În pofida interdicţiei justiţiei, Executivul local al lui Puigdemont a organizat un referendum de autodeterminare la 1 octombrie 2017, provocând una dintre cele mai grave crize în Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste, în 1975.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.