Hossein Dehghan, principalul consilier militar al liderului suprem iranian, Ayatollah-ul Ali Khamenei, a declarat miercuri că Teheranul nu va negocia cu Statele Unite sub nicio formă, informează Reuters.
Operatorul suedez al unui petrolier britanic capturat de Iran în Golf săptămâna trecută a informat că a putut intra în contact cu membrii echipajului şi că toate cele 23 de persoane sunt tefere, adăugând că există o cooperare bună cu iranienii la bord.
Compania a informat că nu există dovezi că nava a fost implicată într-o coliziune, acesta fiind unul dintre motivele invocate de Iran pentru capturarea sa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Comentariile dure ale lui Dehghan, un comandant important din Gardienii Revoluţiei ai Iranului, par să reprezinte un răspuns ferm la propunerile puterilor occidentale de a înăspri securitatea în Strâmtoarea Ormuz.
Dehghan a declarat că Iranul va lua măsuri dacă statutul strâmtorii va fi modificat şi că nicio ţară nu va putea transporta petrol prin strâmtoare dacă nu pot toate ţările să facă acest lucru.
Al Jazeera a informat cu privire la declaraţiile lui Dehghan, fără să furnizeze însă citate directe. El a criticat în mod special Emiratele Arabe Unite, declarând că ţara a devenit o bază pentru atacuri asupra Iranului şi a repetat ameninţarea anterioară a Iranului de a ataca toate ţintele americane din regiune în cazul unui război.
Teheranul a anunţat marţi o nouă reuniune internaţională în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, într-un moment de tensiuni puternice la Golful Persic, pe fondul crizei unor petroliere între Republica islamică şi Marea Britanie.
O regiune strategică în aprovizionarea mondială cu petrol, Golful Persic traversează o nouă perioadă de turbulenţe Aceste turbulenţe sunt legate de o exacerbare a tensiunilor între Teheran şi Washington, după retragerea americană unilaterală, în mai 2018, din acordul nuclear internaţional iranian încheiat la Viena în 2015. Washingtonul a restabilit după aceea sancţiniuni economice dure impuse Iranului. Din mai, sabotaje şi atacuri ale unor nave la Golful Persic - imputate de către Statele Unite iranului -, dar şi distrugerea unei drone americane de către Iran au făcut presiunea să crească.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.