Un grup de cinci state cu arme nucleare va avea o reuniune la New York în următoarele două săptămâni, a declarat joi ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de presa de stat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grupul reuneşte Rusia, Statele Unite, China, Franţa şi Marea Britanie, toate acestea fiind state cu arme nucleare şi membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Riabkov nu a anunţat o dată anume şi nu a precizat la ce nivel de reprezentare va avea loc întâlnirea.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Reuniunea este însă potenţial semnificativă din cauza escaladării tensiunilor nucleare dintre Rusia şi Occident de la începutul războiului din Ucraina.

Luna trecută, preşedintele Vladimir Putin a anunţat modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, afirmând că Moscova extinde lista scenariilor care ar putea-o determina să ia în considerare lansarea unei arme nucleare.

În ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Putin să îşi trimită armata în Ucraina, „Cei cinci” au emis o declaraţie comună, în care spuneau că ei consideră că evitarea războiului între puterile nucleare şi reducerea riscurilor strategice sunt priorităţile lor principale. „Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată”, au declarat ei la acea vreme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.