Primul Guvern de extremă dreapta şi populist italian îşi joacă viitorul, iar ruptura între Liga (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) a lui Luigi di Maio urmează să fie oficializată marţi de către premierul Giuseppe Conte în Senat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După doar 14 luni de coabitare, divorţul cuplului Liga-M5S pare consumat, în urma unor declaraţii acerbe, marţi, ale liderului Ligii împotriva tuturor celor care lucrează la o coaliţie între M5S şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), ”numai pentru a nu-şi pierde mandatele”.

”Un Guverm PD-M5S pe cine anume ar reprezenta? Ce sens ar avea un Guvern cu toată lumea în el «împotriva lui Salvini»?”, a tunat el la postul Radio 24.

În ultimele zile, el a încercat o reconciliere cu M5S - ”telefonul meu este mereu pornit” - mizând pe disensiuni între aripa stângă a M5S şi aripa mai de dreapta din formaţiunea lui Luigi di Maio, fostul său aliat.

Însă fondatorul M5S, umoristul Beppe Grillo, a închis uşa unei asemenea ipoteze în weekend, apreciind că Slavini este ”un trădător lipsite de credibilitate” după ce a aruncat în aer alianţa cu M5S la 8 august, pe motiv că M5S ar spune ”mereu nu” proiectelor sale economice.

Rupând, în toropeala lui august, atelajul instabil cu M5S, Salvini miza pe slăbirea acestei formaţiuni, care a scăzut la 15-16% în intenţiile de vot şi pe sondaje care creditează Liga cu 36-38%, un raport de forţe răsturnat faţă de rezultatul alegerilor legislative din 2018.

Necunoscuta, marţi, era atitudinea premierului Giuseppe Conte, care a devenit omul-cheie în această criză.

El urma să se exprime în Senat la ora locală 15.00 (16.00, ora României), iar apoi Salvini, în calitate de senator, la rândul său, pentru a-şi ”justifica”, la cererea lui Conte, opţiunea de a torpila coaliţia aflată la putere.

Înaintea sesiunii, manifestanţi au desfăşurat o banderolă, cu mesajul ”Conte, Italia te iubeşte”, în apropierea sediului Parlamentului, în semn de susţinere a premierului, care a trecut în zece zile de la statutul de ”Domnul Nobody la Mister Conte”, potrivit unui expert în crize italiene, fostul jurnalist politic Aldo Garzia.

După această declaraţie, premierul are diverse opţiuni - să aştepte un eventual vot asupra unei moţiuni de cenzură sau să se ducă imediat la Palatul Quirinal pentru a-şi prezenta demisia.

Potrivit unor analişti, Conte ar putea să nu demisioneze şi să formeze un Executiv remaniat, fără Liga.

GUVERN PROEUROPEAN?

Luigi di Maio, foarte criticat pe plan intern, i-a adresat marţi o scrisoare deschisă lui Conte, în care pledează în favoarea acestei ipoteze. El l-a catalogat pe Conte drept o ”perlă rară, un servitor al naţiunii pe care Italia nu-l poate pierde”.

Un ”Guverm de tranziţie” Conte bis ar putea conduce la adoptarea, săptămâna aceasta, a unei reduceri drastice a numărului de parlamentari - la 600 de mandate, de la 950 în prezent - şi avansarea în elaborarea bugetului din 2020.

Acest lucru ar da timp PD şi M5S să se înţeleagă asupra unui pact în vederea unui ”Guvern puternic şi reînnoirii programului său”, potrivit liderului PD Nicola Zingaretti, în opinia căruia, în caz contrar, ”va trebui mai bine să ne întoarcem la urne”.

Alt semn de întrebare vizează reacţia pieţelor, întrucât Italia cântăreşte greu, ca a treia economie a zonei euro, cu o datorie publică foarte mare, de 132% din PIB, care o plasează imediat după Grecia.

În cazul în care, aşa cum este probabil, Conte demisionează marţi, preşedintelui Sergio Mattarella îi va reveni să intre în scenă. El va purta consultări, care vor dura mai multe zile, pentru a explora posibilitatea unei noi majorităţi.

Ideea unei alianţe PD-M5S i-a venit, în mod surprinzător, fostului şef al Guvernului Matteo Renzi, în continuare un nume greu în PD, care le-a propus foştilor săi inamici din M5S o reconciliere şi un Guvern ”instituţional” în vederea adoptării scăderii numărului de parlamentari, la care ţine M5S, şi bugetul.

Altă pistă a fost sugerată de fostul premier şi preşedinte al Comisiei Europene Romano Prodi, care propune un Guvern proeuropean intitulat ”Ursula”, după numele noii preşedinte CE, germana Ursula von der Leyen.

Prodi se gândeşte la o alianţă strânga-dreapta, după modelul coaliţiilor germane, pentru ca Italia să revină în prim-plan în Europa.

Două termene importante se apropie. Italia urmează să prezinte luni un nume în vederea ocupării postului de comisar european ce-i revine, iar şeful Guvernului italian urmează să participe în weekend la summitul G7 de la Biarritz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.