Compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna anunţă că trece de la 27 iulie la faza finală a testelor sale clinice în vederea unui vaccin împotriva covid-19, devenind prima companie din lume care ajunge la această etapă, relatează AFP.
Aproxmativ 30.000 de persoane urmează să participe la această fază, determinantă, în Statele Unite. Jumătate dintre ele urmează să primească o doză de 100 de micrograme, iar celelalte un placebo.
Principalul obiectiv al acestui test este să se stabilească dacă vaccinul este sigur şi previne infecţia cu SARS-CoV-2.
În cazul în care o persoană este infectată, obiectivul este să se stabilească dacă vaccinul poate preveni avansarea către simptome.
În pofida constatării unor simptome, vaccinul poate fi considerat un succes, în cazul în care împiedică cazuri grave de covid-19.
Studiul urmează să dureze până la 27 octombrie 2020.
Acest anunţ plasează Moderna în plutonul din frunte în cursa mondială în vederea găsirii unui vaccin împotriva covid-19, care a infectat peste 13 milioane de oameni în lume şi a ucis 570.000 de persoane.
El intervine după publicarea, marţi, în New England Journal of Medicine a rezultatelor primei faze a testelor clinice efectuate de Moderna.
Moderna's Covid-19 vaccine produced antibodies to the coronavirus in all patients tested in an initial safety trial, federal researchers say.
— Bloomberg (@business) July 15, 2020
The vaccine will move into a much larger late-stage trial later this month. https://t.co/KDMs6MRQYl (Video via @QuickTake) pic.twitter.com/8iorW11Jz0
Potrivit acestor rezultate, vaccinul experimental a declanşat anticorpi împotriva noului coronavirus la toţi participanţii - în total 45.
Compania chineză SinoVac se află de asemenea într-un stadiu avansat al cercetărilor, iar agenţia oficială rusă de presă Tass a anunţat că cercetărtori ruşi au încheiat teste clinice în vederea unui vaccin, însă ruşii nu au făcut publice datele.
Cu toate acestea, oameni de ştiinţă avertizează că primele vaccinuri care vor ajunge pe piaţă nu vor fi neapărat cele mai eficiente sau cele mai sigure.
Tehnologia folosită de către Moderna - care are la bază ARN-ul mesager - nu şi-a demonstrat - niciodată - eficacitatea împotriva unui virus.
Ea vizează să dea corpului informaţii genetice de care are nevoie pentru a declanşa în mod prevenitv protecţia faţă de noul coronavirus.
Moderna a făcut publice ”rezultate interimare” din faza 1, printr-un comunicat de presă postat pe site în mai, potrivit căruia vaccinul a provocat un răspuns imunitar la opt pacienţi.
Aceste rezultate au fost catalogate drept ”încurajatoare” de către epidemiologul Anthony Fauci, iar studiul complet este aşteptat cu nerăbdare de către comunitatea ştiinţifică.
Compania a trecut, între timp, în etapa următoare a testelor, cu 600 de persoane.
Potrivit articolului publicat marţi, cei 45 de participanţi din faza 1 au fost împărţiţi în trei grupuri de 15 persoane, cărora li s-au administrat doze de 25 de micrograme, 100 de micrograme şi 250 de micrograme.
Ei au primit a doua doză 29 de zile mai târziu.
După prima administrare, s-a constatat că nivelul anticorpilor era mai mare în cazul dozelor mai mari.
După a doua administrare, particpanţii prezentau niveluri mai mari de anticorpi decât majoritatea pacienţilor care au avut covid-19 şi s-au vindecat cu proprii anticorpi.
Peste jumătate dintre participanţi au prezentat efecte secundare uşoare şi moderate, fără să atingă un nivel care impune anularea testului.
Între aceste efecte secundare se află oboseala, frisoane, dureri de cap, dureri la locul injectării vaccinului şi dureri musculare.
Trei participanţi nu au primit a doua doză. Unul dintre ei a prezentat o roşeaţă pe ambele picioare, iar ceilalţi doi au ratat feneastra de oportunitate, deoarece au dezvoltat simptome de covid-19. Însă testele lor au fost negative.
Moderna este una dintre primele în cursa mondială către un vaccin. Ea a fost finanţată cu 483 de milioane de dolari de către Guvernul american.
În cazul în care doza reţinută în vederea testelor - cea de 100 de micrograme - se dovedeşte eficientă, Moderna preconizează că poate produce 500 de milioane de doze pe an, ”posibil până la un miliard”.
Moderna este primul grup care a lansat teste pe om - la 16 martie -, la 66 de zile de publicarea codului genomic al noului coronavirus.
Acţiunile grupului american au crescut cu 15% marţi după-amiaza, scrie Reuters.
Anthony Fauci, un consilier al Casei Albe şi directorul institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase - ai cărui cercetători au dezvoltat vaccinul experimental - a catalogat rezultatele drept o ”veste bună” şi a notat că studiul nu anunţă niciun element de nedorit grav.
”Dacă vaccinul vostru poate induce un răspuns compatibil cu cel al unui infecţii naturale, este un câştigător”, a declarat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...