Austria - prima în cadrul Uniunii Europene (UE) - a început marţi să iasă din izolare printr-o redeschidere prudentă a magazinelor mici şi a grădinilor publice, în timp ce noul coronavirus - care a ucis peste 120.000 de oameni - încetineşte în Europa şi la New York, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mica republică alpină - între primele de pe continent care şi-a îndemnat locuitorii să rămână acasă - a fost relativ cruţată de pandemie şi vrea să fie prima şi în privinţa dezizolării - printr-o reluare a activiăţii magazinelor considerate neesenţiale.

”Mă bucur să pot cumpăra din nou flori”, declară Anita Kakac, în vârstă de 75 de ani, care ieşit sub un soare de primăvară, în apropiere de Gara Westbahnhof din Viena.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Gestionarul unui mic magazin de reparaţii de telefoane mobile, Fatih Altun, se bucură, la rândul să-şi poată redeschide magazinul. ”Am pierdut 5.000-6.000 de euro ca cifră de afaceri şi am fostnevoit să-mi concediez unicul angajat”, suspină el.

Clienţii este însă imperativ să poarte o mască. Austria înregistrează cel puţin 400 de morţi din cauza covid-19, la o populaţie de nouă milioane de locuitori - cam cât a oraşului New York.

Mai multe ţări intenţionează de-acum să-i calce pe urme în săptămânile viitoare.

RISC DE REINTRODUCERE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat luni o ridicare a restricţiilor şi o redeschidere treptată a şcolilor de la 11 mai în Franţa, prima dintre ţările mari cele mai afectate - aproape 15.000 de decese - care se angajează pe această cale.

”Epidemia începe să bată pasul pe loc”, a relevat şeful statului francez. Barurile, restaurantele sau cinematografele vor rămâne însă închise  - până la noi ordine -, la fel ca şi frontiera cu ţările din afara UE.

Foarte dur afectată - cu peste 18.000 de morţi - şi strangulată economic, Spania s-a hotărât luni să autorizeze muncitori să se întoarcă în fabrici şi pe şantiere, în condiţii stricte.

Zece milioane de măşti au fost distribuite de către poliţişti şi voluntari în metrouri şi gări. Spaniolii rămân însă într-o izolare foarte strictă.

Italia - peste 20.000 de morţi -, de asemenea oprită în totalitate de peste o lună, a autorizat şi ea redeschideri localizate şi foarte limitate a sute de magazine.

La patru luni de la apariţia noului coronavirus în China, pandemia s-a soldat cu 120.000 de morţi şi a condus la izolarea a peste jumătate din omenire.

Încetinirea răspândirii sale în Europa şiîn Statele Unite nu trebuie să conducă însă la o relaxare necontrolată, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind că virusul este de zece ori mai mortal decât gripa de tip H1N1 care a apărut în 2009 în Mexic.

”Riscul reintroducerii şi reapariţiei covid-19 va continua”, a avertizat directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că maladia covid-19 constituie o ameninţare până la ”punerea la punct şi distribuirea unuivaccin sigur şi eficient”.

PLATOU

La New York, ”ceea ce este mai rău a trecut, dar trebuie să continuăm să fim inteligenţi”, a îndemnat guvernatorul Andrew Cuomo. ”Dacă facem vreo prostie, veţi vedea cifrele urcând de a doua zi”, a avertizat el, în timp ce preşedintele Donald Trump a evocat ”un platou” al epidemiei.

În Statele Unite, unde pandemia s-a soldat cu încă 1.500 de decese, iar bilanţul a ajuns la aproape 24.000 de morţi în total. decizia de a ”redeschide” economia va fi ”cea mai importantă din viaţa mea”, a recunoscut Donald Trump.

Consilierul său ştiinţific Anthony Fauci a apreciat că economia ar putea să repornească în mod treptat în mai.

Cea mai afectată ţară în Orientul Mijlociu, Iranul - cu aproape 4.700 de morţi - a anunţat marţi că a scăzut sub pragul de 100 de morţi pe zi.

ÎNGRIJORĂRI ÎN RUSIA

Reluarea muncii, care a început în China după ridicarea măsurilor de izolare, este însă departe a fi pe ordnea de zi în multe alte ţări.

În India, premierul Narendra Modi a anunţat marţi prelungirea cel puţin până la 3 mai a izolării ţării sale cu 1,3 miliarde de locuitori - cea mai mare populaţie din lume suspusă unei astfel de măsuri.

Regatul Unit nu a ”depăşit încă vârful” epidemiei, a relevat ministrul de Externe Dominic Raab, care conduce provizoriu Guvernul în absenţa lui Boris Johnson, convalescent după ce s-a contaminat cu noul coronavirus.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că preconizează în 2020 o recesiune record de 7,5% în zona euro şi de 13% în Regatul Unit.

În Rusia, preşedintele Vladimir Putin a recunoscut că situaţia ”nu evoluează în cea mai bună direcţie” şi a evocat ”penurii” de echipamente de protecţie pentru personalul medical.

Peste tot, pandemia îi afectează mai ales pe cei mai săraci - de exemplu copiii străzii din Dakar, în Senegal. ”Cerşetoria nu mai merge”, declară unul dintre ei, Bamba Seck.

În Ecuador, ”autorităţile le spun oamenilor «rămâneţi acasă», dar nu văd mai departe!”, deplânge Washington Angulo, în vârstă de 48 de ani, un purtător de cuvânt al cartierului periferic Guayaquil. ”Eram în nevoie înainte, iar acum este mai rău!”.

În Mexic, personalul medical de îngrijire este considerat ”ciumat”, în timp ce în alte ţări este celebru.

”Nu ştiu de ce îmi este mai frică. De virus sau de cei care ne agresează”, declară Ariadna, o infirmieră în vârstă de 27 de ani de la Ciudad de Mexico.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.