Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare ”reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia, avertizează primarul din Nagasaki Tomihisa Taue marţi, la comemorarea a 77 de ani de bombardamentul nuclear american care a devastat acest oraş japonez, relatează AFP.
La 9 august 1945, Nagasaki a fost măturat de un foc infernal, care a ucis 74.000 de oameni, la trei zile după primul atac nuclear din liume, la Hiroshima.
Cele două atacuri, efectuate de către Statele Unite, au grăbit sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Japonia este singura ţară din lume lovită cu arme atomice pe timp de război.
Primarul din Nagasaki Tomihisa Taue a tras marţi un semnal de alarmă.
”În ianuarie, liderii Statelor Unite, Rusiei, Regatului Unit, Franţei şi Chinei au publicat o Declaraţie comună în care afirmau că războiul nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie niciodată purtat”, a declarat el.
”Însă, în luna imediat următoare, Rusia a invadat Ucraina. Au fost proferate ameninţări cu folosirea armelor nucleare care au făcut să tremure întreaga lume. Folosirea armelor nucleare nu este o frică fără fundament, ci o criză reală şi actuală”, a denunţat primarul oarţului Nagasaki.
El a avertizat că acest armament poate fi lansat în urma unor erori de judecată, disfuncţionalităţi sau atacuri teroriste.
Supravieţuitori de la Nagasaki, oficiali japonezi şi demnitari străini s-au rugat în tăcere, la ora locală 11.02 (5.02, ora României), momentul în care bomba atomică americană a fost lansată deasupra acestui oraş portuar jaonez.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a susţinut sâmbătă un discurs la Hiroshima, la comemorarea atacului în care au fost ucişi aproximativ 140.000 de oameni la 6 august 1945.
El a avertizat că ”umanitatea se joacă cu pistolul încărcat”, în contextul actualelor crize cu conotaţii nucleare.
Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproic, în ultimele zile de bombardarea Centralei Nucleare Zaporijjea, cea mai mare din Europa, situată în sudul ocupat de ruşi al Ucrainei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...