Într-un interviu extrem de personal, prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a povestit pentru BBC despre impactul emoţional pe care războiul l-a avut asupra familiei sale.
"Poate că sună puţin egoist, dar am nevoie ca soţul meu, şi nu o figură istorică, să fie alături de mine", a spus ea în interviu.
Olena Zelenska a vorbit, de asemenea, despre faptul că familiei îi lipseşte timpul petrecut împreună. "Dar rămânem puternici, avem putere atât emoţională, cât şi fizică. Şi sunt sigură că ne vom descurca cumva împreună", asigură ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, Olena Zelenska a petrecut luni de zile ascunsă în locuri secrete împreună cu copiii ei. Ea a descris starea ei emoţională de la începutul invaziei spunând că "simţea constant adrenalina". Pe măsură ce a trecut timpul, a constatat că este "necesar" să se calmeze şi să înceapă să trăiască viaţa în "condiţiile existente".
După ce a ieşit din ascunzătoare, anul trecut, războiul a propulsat-o pe fosta scenaristă de comedie în lumina reflectoarelor, iar de atunci a călătorit în întreaga lume pentru a se întâlni cu lideri şi pentru a ţine discursuri.
IMPACTUL ASUPRA COPIILOR
Nu există niciun dubiu cu privire la preţul pe care războiul l-a avut asupra ei şi a familiei sale, la fel ca pentru milioane de ucraineni, iar ea devine emoţionată atunci când este întrebată despre copiii ei, notează BBC.
"Nu locuim împreună cu soţul meu, familia este separată", a povestit Olena Zelenska pentru BBC. "Avem ocazia să ne vedem, dar nu atât de des pe cât ne-am dori. Fiului meu îi este dor de tatăl său", mărturiseşte ea.
Incertitudinea de a trăi în război a avut un cost emoţional şi pentru copiii ei. "Mă doare să văd că copiii mei nu plănuiesc nimic. La o astfel de vârstă, tinerii - fiica mea are 19 ani - visează să călătorească, să aibă senzaţii noi, emoţii. Ea nu are o astfel de oportunitate. Există limitări în timp în ceea ce îţi poţi permite, ele există şi încercăm cumva să trăim în interiorul lor", a povestit Olena Zelenska.
Când, brusc, sirenele de raid aerian au început să sune în mijlocul interviului, ea a rămas clamă şi neclintită - aşteptând cu răbdare să se termine. Aceasta este în mare parte viaţa de zi cu zi a ucrainenilor din întreaga ţară, arată BBC.
Pe de altă parte, Olena Zelenska ştie prea bine cine se află în fruntea listei de ţinte a Kremlinului - soţul ei, copiii ei şi ea însăşi.
IUBIŢI DIN LICEU ŞI COLEGI DE MUNCĂ
Prima-doamnă şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au fost iubiţi în liceu şi au continuat să lucreze împreună într-o trupă de comedie şi într-un studio de televiziune - el ca actor, iar ea ca scenarist. Spune că nu s-a gândit niciodată, nici măcar în vis, că soţul ei va deveni "figura istorică" care este astăzi.
Mărturiseşte că îi este dor de el şi că are nevoie ca el să îi fie alături ca soţ, ceea ce, recunoaşte ea, ar putea trece drept un dor "egoist".
Olena Zelenska dă însă asigurări că preşedintele "chiar are energia, voinţa, inspiraţia şi încăpăţânarea de a trece prin acest război".
"Eu cred în el. Şi îl susţin. Ştiu că are suficientă putere. Pentru orice altă persoană pe care o cunosc, cred, ar fi mult mai greu în această situaţie. El este într-adevăr o persoană foarte puternică şi rezistentă. Iar această rezistenţă este ceea ce avem cu toţii nevoie acum", a declarat ea.
PREŢUL STRESULUI CONSTANT
Activitatea sa recentă în calitate de primă-doamnă s-a axat pe sprijinirea ucrainenilor ca să facă faţă impactului psihologic al războiului şi acum se pregăteşte să organizeze un summit la Kiev care se va concentra pe sănătatea mintală şi pe rezilienţă. Actorul şi scriitorul britanic Stephen Fry - un activist proeminent în domeniul sănătăţii mintale - este celălalt iniţiator.
"Sper cu adevărat să pot inspira pe cineva, să pot da speranţă sau sfaturi cuiva sau să dovedesc cu propriul exemplu că trăim, muncim, mergem înainte", a declarat Olena Zelenska.
"Nimeni nu poate şti ce îl aşteaptă. La urma urmei, nimeni nu şi-ar fi putut imagina că, în secolul XXI, un astfel de război va fi declanşat în mijlocul Europei, că va fi atât de crud. Un război sângeros. Aşa că nu mi-am imaginat niciodată că mă voi afla în acest rol în acest moment", spune prima-doamnă.
Ucrainenii nu pot fi siguri de ziua de mâine sau să aibă încredere în viitor, a explicat ea, dar au speranţă. "Avem o speranţă uriaşă pentru victorie, dar nu ştim când va veni. Şi această aşteptare lungă, stresul constant, îşi are preţul său", recunoaşte ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.