Un bărbat care a arborat un steag în favoarea independenţei Hong Kongului este prima persoană arestată în cadrul noii legi a securităţii naţionale în fosta colonie britanică, a anunţat miercuri poliţia din Hong Kong, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Un bărbat a fost arestat în posesia unui steag pentru independenţa Hong Kongului în cartierul Causeway Bay, încălcând legea securităţii statului”, au anunţat forţele de ordine pe Twitter.

În acest mesaj, căruia îi este ataşată o fotografie cu bărbatul arestat de forţele de ordine cu streagul, poliţia subliniază că este vorba despre prima arestare de la intrarea în vigoare a legii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Promulgată marţi de către preşedintele chinez Xi Jinping, după ce a fost adoptată de Comitetul Permanent al Parlamentului chinez, o instanţă aflată în subordinea Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), noua lege permite reprimarea a patru tipuri de infracţiuni privind  securitatea statului - subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine.

27 DE ŢĂRI DIN CADRUL CONSILIULUI ONU AL DREPTUILOR OMULUI CONDAMNĂ LEGEA

Legea securităţii naţionale la Hong Kong este denunţată drept o tentativă de a pune căluş opoziţiei din fosta colonie britanică.

Ea prevede competenţa justiţiei chineze în atingeri ”grave” la adresa securităţii şi închisoarea pe viaţă pentru crime împotriva securităţii naţionale.

Douăzeci şi şapte de ţări membre ale Consiliului Drepturilor Omului - între care Franţa, Germania, Regatul Unit şi Japonia - au condamnat această lege, iar Statele Unite au ameninţat China cu represalii, promiţând ”să nu stea cu braţele încrucişate”.

Cele 27 de state îndeamnă China să reexamnieze noua lege a securităţii la Hong Kong, care ”ameninţă” libertăţile în acest teritoriu semiautonom, într-un comunicat adresat Consiliului ONU Drepturilor Omului, la Geneva.

”Cerem guvernelor Chinei şi Hong Kongului să reexamineze de îndată introducerea acestei legislaţii”, subliniază cele 27 de state.

BEIJINGUL DENUNŢĂ O ”LOGICĂ A BANDIŢILOR”

Beijingul a denunţat ”o logică a bandiţilor” miercuri, la o zi după promulgarea controversatei legi, condamnată de cele 27 de ţăărila ONU şi din cauza căreia Statele Unite ameninţă cu sancţiuni.

”Noi nu v-am provocat. Cu ce drept sunteţi voi agresivi cu noi?”, şi-a exprimat indignarea, în faşa presei, adjunctul directorului Biroului Afacerilor Hong Kongului şi Macao al regimului comunist, Zhang Xiaoming.

Legea impusă marţi ”nu priveşte” ţările străine, a apreciat el.

CARRIE LAM: LEGEA, ”CEL MAI IMPORTANT” EVENIMENT DE LA RETROCEDAREA HONG KONGULUI

Noua lege adoptată în China constituie ”cel mai important eveniment” pentru Hong Kong de la retrocedarea sa de către Marea Britanie în 1997, a apreciat miercuri şefa Executivului teritoriului, Carrie Lam.

”Legea privind securitatea naţională este considerată evenimentul cel mai important în relaţiile dintre Guvernul central şi Hong Kong de la retrocedare”, a declarat ea la o ceremonie marcând 23 de ani de la retrocedare.

În baza acestei controversate legi, China poate prelua dosare în trei cazuri - când este vorba despre dosare complexe de amestec străin, când cazurile sunt ”foarte grave” şi când ”ameninţări grave şi reale” vizează securitatea naţională.

Legea a intrat în vigoare marţi, la un an de la începutul unor manifestaţii uriaşe la Hong Kong împotriva influenţei Guvernului central.

Această lege, impusă în câteva săptămâni de Beijing - care a ocolit Consiliul Legislativ (LegCo) din Hong Kong - alimentează temeri în rândul opoziţiei cu privire la un recul fără precedent al libertăţilor în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, care dispune în prezent de un statut de autonomie.

Carrie Lam, loială Beijingului, consideră că noua lege ”nu va slăbi independenţa judiciară a Hong Kongului şi gradul său ridicat de autonomie şi nu va dăuna libertăţilor şi drepturilor poporului Hong Kongului”, a subliniat ea în acest discurs.

Ea a respins criticile guvernelor străine care denunţă legea drept o ”ameninţare” la adresa libertăţilor Hong Kongului drept ”atacuri defămătoare şi răuvoitoare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.