Prim-ministrul sudanez Abdalla Hamdok va fi repus în funcţie după ce fusese plasat în arest la domiciliu în timpul loviturii de stat militare de luna trecută, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Toţi cei reţinuţi vor fi eliberaţi ca parte a unui acord între armată, liderii civili şi grupările fost rebele, au spus mediatorii.

Pe 25 octombrie, generalul armatei sudaneze a declarat pe neaşteptate stare de urgenţă şi a dizolvat conducere civilă a ţării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Au urmat câteva săptămâni de proteste în care au murit câteva zeci de persoane.

Acordul a fost anunţat duminică noapte şi va fi semnat duminică pentru a intra în vigoare, a anunţat liderul partidului Umma, Fadlallah Burma Nasir.

Grupul de mediatori, care a inclus profesori, jurnalişti şi politicieni, a emis un comunicat în care a subliniat termenii acordului.

Prim-ministrul şi membrii Cabinetului lui, care au fost reţinuţi în timpul loviturii militare, vor fi eliberaţi şi Hamdok va reveni în funcţia de prim-ministru.

A fost adăugat că vor fi reinstaurate normele care reglementează tranziţia Sudanului spre democraţie.

Liderii militari şi civili au împărţit puterea sub un aranjament încheiat în august 2019, după ce preşedintele Omar al-Bashir a fost înlăturat.

Aranjamentul a intrat în criză luna trecută, când liderul militar, generalul Abdel Fattah Abdelrahman Burhan, a dizolvat partea civilă a guvernului şi i-a arestat pe lideri. 

El a spus că nu este o lovitură de stat, ci o acţiune care previne un război civil care ameninţa să izbucnească deoarece grupurile politice incitau civilii împotriva forţelor de securitate. S-a autoproclamat şef al unui nou consiliu de conducere, având alături fost rebeli şi armata.

În multe oraşe, inclusiv în capitala Khartoum, au avut loc proteste, iar armata a răspuns violent, fiind acuzată că a împuşcat demonstranţi. 

Noul aranjament vine înaintea unor noi demonstraţii planificate pentru duminică.

Comunitatea internaţională a condamnat lovitura de stat şi a cerut eliberarea deţinuţilor politic. Banca Mondială a îngheţat autorul financiar alocat Sudanului, iar Uniunea Africană a suspendat statutul de membru al statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.