Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a cerut ca frizele din Partenon vechi de 2.500 de ani, despre care spune că au fost furate de britanici, să fie returnate Greciei şi chiar s-a oferit să împrumute unele dintre comorile ţării sale British Museum în încercarea de a ajunge la o înţelegere.
Mitsotakis a declarat pentru Daily Telegraph că sculpturile, cunoscute şi ca Marmura lui Elgin, îşi au locul la Muzeul Acropole din Atena.
Totuşi, omologul britanic, Boris Johnson, a exclus anterior returnarea lor, pe motiv că au fost achiziţionate legal.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mitsotakis a spus: „Poziţia noastră este foarte clară. Marmurele au fost furate în secolul 19, ele aparţin Muzeului Acropole şi trebuie să discutăm această problemă cu seriozitate. Sunt sigur că dacă exista voinţă din partea guvernului, am fi putut ajunge la un aranjament cu British Museum, adică noi să îi trimitem comori culturale împrumut, unele care nu au părăsit vreodată ţara”.
Marmurele au fost luate de la Acropole în urmă cu mai mult de 200 de ani de lordul Elgin în circumstante care au stârnit unul dintre cele mai mari scandaluri culturale din lume şi au fost mult timp subiect de dispută.
Mitsotakis a mai spus că va discuta problema cu Johnson la întâlnirea lor programată să aibă loc săptămâna viitoare legat de relaţiile viitoare dintre cele două ţări.
„Să refuzi discutarea acestui subiect îmi pare, având în vedere ce se întâmplă în termeni de returnări de bunuri culturale, că este o abordare anacronică. Ar fi o mărturie fantastică a ceea ce Boris numeşte Global Britain dacă ar fi să ia atitudine în cazul acesta şi l-ar privi din altă perspectivă”, a adăugat el.
La începutul acestui an, Johnson a respins apelul privind returnarea lor Greciei, declarând ziarului elen Ta Nea: „Înţeleg sentimentele puternice ale poporului grec - şi pe ale prim-ministrului Mitsotakis - cu privire la problemă. Dar guvernul britanic are o poziţie fermă, de multă vreme, referitor la sculpturi, aceea că ele au fost dobândite legal de lordul Elgin, în conformitate cu legile vremii, şi sunt deţinute legal de British Museum de la achiziţia lor”.
Grecia cere de mult timp reunificarea sculpturilor expuse în muzee din Europa, dar mai ales la Londra, şi spune că este esenţial ca lucrările să fie înţelese în contextul Acropole.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...