Prezenţa la vot în turul doi al alegerilor legislative anticipate era duminică, la ora locală 17.00 (18.00, ora României) de 59,71%, anunţă Ministerul francez de Interne, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre o creştere faţă de primul tur, când a rămas sub pragul de 60%, la 59,39%. Prezenţa finală a fost atunci de 66,7%.

În 2022, ea era de 38,11%, la ceeaşi oră.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În primul tur, la 30 iunie, prezenţa finală la urne era de 66,71%, fără precedent de la dizolvarea Adunării Naţionale în 1997, urmată de o coabitare a lui Jacques Chirac cu Lionel Jospin.

De la introducerea mandatului prezidenţial de cinci ani (quinquennat) în 2022, alegerile legialtive sunt organizate de obicei după alegerile prezidenţiale şi sunt marcate de un absenteism puternic.

Prezenţa la urne este singura cifră care poate fi comunicată înainte de închiderea secţiilor de votare, la ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Atunci se vor prezenta primele estimări ale celui de-al doilea tur, rezultatele detaliate şi proiecţia viirtoarei Adunări Naţionale.

Cartierele generale ale partidelor privesc cu atenţie aceste date, sperând ca prezenţa la vot să le fie în favoare.

Fiecare tabără a încercat să-şi mobilizeze electoratul la maximum în această campanie electorală-fulger.

Potrivit stângii, 16 milioane de persoane nu s-au prezentat în primul tur şi ar putea influenţa turul doi.

Aceste alegeri legislative foarte riscante sunt considerate ”istorice”.

Este imposibil să se ştie cine va fi în măsură să construiască o majoritate - relativă sau absolută - în viitorul hemiciclu.

Secţiile de votare se închid la ora locală 18.00 (19.00, ora României) în majoritatea comunelor, iar la ora locală 20.00 (21.00, ora României) în marile oraşe.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să se întâlnească la Palatul Elysée, la ora locală 18.30 (19.30, ora Romîniei), cu premierul Gabriel Attal şi liderii partidelor din majoritatea în exerciţiu, scrie Le Figaro.

Această reuniune intervine cu o oră şi jumătate mai înainte de anunţarea rezultatelor turului doi.

Potrivit anturajului şefului statului, ”nu este avută în vedere nicio luare de cuvânt, în acest stadiu”, a preşedintelui la sfârşitul scrutinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.