Preşedinţii Partidului Democrat din toate statele americane şi-au exprimat susţinerea faţă de vicepreşedinta SUA Kamala Harris pentru a fi noul candidat al partidului în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, unde îl va avea de înfruntat pe fostul preşedinte Donald Trump, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii la nivel de state ai Partidului Democrat au organizat o teleconferinţă după ce Joe Biden a anunţat că se retrage din funcţia de candidat al partidului.

"În urma anunţului preşedintelui Biden, membrii noştri s-au reunit imediat pentru a se uni în spatele candidatului care are un istoric de victorii în alegeri dificile şi care este un lider dovedit în problemele care contează pentru americani: drepturile reproductive, prevenirea violenţei armate, protecţia climei, reforma justiţiei şi reconstrucţia economiei", a declarat Ken Martin, preşedintele Asociaţiei Comitetelor Democrate de Stat. "Acea persoană este vicepreşedintele nostru în exerciţiu Kamala Harris", a adăugat el.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Mulţi democraţi au sprijinit-o rapid pe Harris să candideze la alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva lui Trump, dar unii membri puternici ai partidului, inclusiv fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi fostul preşedinte Barack Obama au rămas tăcuţi în această privinţă. Analiştii spun însă că cei doi influenţi democraţi nu ar arăta astfel că nu o sprijină pe Kamala Harris, ci vor să fie imparţiali şi să nu influenţeze votul din partid.

Duminică, preşedintele Joe Biden a pus capăt candidaturii sale pentru realegere şi a anunţat că o susţine pe vicepreşedintele Kamala Harris pentru a-i succeda. Biden, care este bolnav de Covid, a spus că se va adresa naţiunii în această săptămână pe această temă.

Kamala Harris s-a declarat "onorată" să primească sprijinul lui Biden şi a promis să "câştige şi să obţină" nominalizarea din partea Partidului Democrat. Ea ar putea fi prima femeie de culoare şi prima americancă de origine asiatică care să fie candidată la preşedinţia SUA.

Campania Biden-Harris a modificat deja documentele depuse la Comisia Electorală Federală pentru a o declara candidat - o măsură care i-ar permite accesul la fondurile de campanie.

Rămâne însă neclar dacă Harris va deveni candidatul democraţilor sau ce procedură va urma partidul pentru a selecta o candidatură alternativă, potrivit CNN. Surse apropiate senatorului Joe Manchin, un independent din Virginia de Vest, au declarat că acesta se gândeşte să se reînregistreze ca democrat şi să se înscrie în cursa internă din partid, în timp ce două dintre cele mai probabile alternative la Harris, guvernatorii Gretchen Whitmer şi Gavin Newsom, au făcut declaraţii care sugerează că nu vor intra în această cursă, scrie The Guardian.

Deşi Joe Biden a câştigat detaşat alegerile primare în cadrul Partidului Democrat, statutul său de candidat al partidului nu a fost încă confirmat oficial de cei 4.700 de delegaţi. Această procedură urma să aibă loc luna viitoare, la Convenţia Naţională Democrată (DNC). După retragerea lui Biden, delegaţii care s-au angajat să voteze pentru Biden la convenţia partidului de luna viitoare vor fi acum eliberaţi de această obligaţie. În teorie, acest lucru ar putea însemna o luptă deschisă, în care candidaţii să concureze pentru voturile delegaţilor. Preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Jaime Harrison, a declarat că procesul va fi "transparent şi ordonat". Comitetul pentru reguli al DNC a declarat că se va reuni miercuri pentru a stabili procedura.

Kamala Harris nu are dreptul automat la delegaţii lui Biden, în calitate de vicepreşedinte al acestuia, însă susţinerea acestuia şi sprijinul explicit al multor figuri proeminente din partid înseamnă că există o şansă foarte mare ca ea să candideze fără opoziţie sau să fie o mare favorită chiar dacă cineva i se opune.

În favoarea ei este îngrijorarea establishmentului democrat cu privire la o afişare haotică în faţa publicului într-o luptă deschisă la Convenţie - alături de îngrijorarea că alegătorii de culoare şi femeile s-ar putea îndepărta de partid dacă lui Harris i s-ar refuza nominalizarea pe care unii consideră că a câştigat-o deja.

Duminică, o potenţială contracandidată, Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan, a declarat rapid că nu va candida, iar un alt guvernator popular, Gavin Newsom din California, a declarat în repetate rânduri că nu va candida împotriva lui Harris. Ambii au sprijinit-o duminică seară, împreună cu peste 100 de alţi democraţi aleşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.