Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a anulat vizele speciale pentru diplomaţii şi oficialii UE care călătoresc regulat între Beirut şi Damasc, complicând astfel eforturile de a distribui ajutoare victimelor războiului, au informat trei diplomaţi UE, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De când a început conflictul sirian în 2011, Uniunea Europeană s-a folosit de Beirut, capitala Libanului, drept bază diplomatică după ce majoritatea ambasadelor din Damasc s-au închis ca protest faţă de atacurile brutale ale lui Assad asupra opoziţiei.

Însă permisiunea specială de a folosi vizele siriene pentru a avea acces la Damasc a fost anulată la începutul lui ianuarie fără explicaţii din partea guvernului sirian, au informat diplomaţii UE. Astfel, diplomaţii vor trebui să treacă prin procesul lung de a aplica pentru vize la fiecare intrare în ţară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Diplomaţii UE, care au vorbit sub condiţia anonimatului, consideră că este vorba de o încercare de a forţa guvernele europene să redeschidă ambasadele de la Damasc după ce armata siriană, cu ajutorul forţelor Rusiei şi Iranului, a recăpătat controlul în mare parte din ţară.

„Este o problemă serioasă pentru ajutoarele umanitare de la UE. Este o măsură care afectează diplomaţii şi personalul ambasadelor europene şi al instituţiilor UE”, a declarat un diplomat UE.

După peste şapte ani de război care a atras şi forţe străine, Comisia Europeană a alocat aproape 800 de milioane de euro pentru a trimite alimente, medicamente şi a furniza adăpost sirienilor.

Nu există o estimare imediată privind numărul celor afectaţi, însă un purtător de cuvânt al Comisie a afirmat că blocul european face „tot ce poate” pentru a se asigura că impactul este unul minim asupra ajutoarelor umanitare.

Uniunea Europeană, care a impus luni noi sancţiuni economice asupra guvernului lui Assad, a informat că nu îşi va schimba politica până când Assad nu va fi înlăturat de la putere, ca parte a unui proces de pace condus de ONU.

Însă unii diplomaţi UE susţin că Assad are o poziţie mai sigură decât acum câţiva ani, având în vedere succesul militar.

„Până acum, UE a fost unită în politica sa privind faptul că nu vom negocia cu Assad, însă pare că poziţia sa de negociere este mai puternică acum”, a afirmat un al doilea diplomat.

Emiratele Arabe Unite şi-au redeschis ambasada la Damasc în decembrie, o schimbare de poziţie semnificativă pentru o naţiune care a susţinut în trecut rebelii care se luptă cu Assad.

Liderii UE şi cei ai Ligii Arabe se vor întâlni într-un summit rar de două zile la Cairo pe 24 febuarie pentru a discuta despre situaţia din Siria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.