Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că doreşte "să obţină garanţii de securitate pentru Ucraina" la viitorul summit NATO de la Vilnius, din luna iulie, la care a fost invitat şi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează CNN.
"Cred că direcţia occidentală a activităţii economice a Ucrainei va fi menţinută. Susţinem demersul Ucrainei de aderare la UE şi NATO", a declarat preşedintele Duda în timpul unei conferinţe de presă comune cu Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Varşovia. "În timpul summitului de la Vilnius, dorim să obţinem garanţii de securitate pentru Ucraina", a adăugat Duda.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a aflat miercuri în prima sa vizită oficială de la începutul războiului în Polonia vecină, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Kievului, pentru a semna acorduri bilaterale şi a organiza un forum economic alături de Andrzej Duda.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Credem cu tărie că împreună vom reconstrui o Ucraină mai frumoasă decât era înainte", a spus Duda. "Totul va fi nou, un viitor nou-nouţ", a adăugat preşedintele polonez.
El a anunţat cu această ocazie că Polonia va mai livra Ucrainei încă zece avioane de vânătoare MiG-29s, pe lângă cele patru pe care le-a dat deja. "Patru MiG-29 au fost predate Ucrainei în ultimele luni. Alte patru sunt livrate acum. Suntem pregătiţi să predăm încă şase avioane”, a declarat Andrzej Duda, menţionând, totodată, că Polonia a dat Ucrainei peste 300 de tancuri, precum şi alte echipamente militare.
"The Wall Street Journal" a scris în februarie că Germania, Franţa şi Marea Britanie, cei mai mari membri europeni ai NATO, cred că un pact care să oficializeze legături mai puternice între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina ar putea fi o modalitate de a încuraja Kievul să înceapă discuţii de pace cu Rusia, chiar dacă Moscova continuă să ocupe teritoriul ucrainean. Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat un proiect de acord care să ofere Ucrainei un acces mult mai larg la echipamente militare avansate, arme şi muniţie pentru a se apăra după ce războiul se va încheia. Parisul şi Berlinul susţin iniţiativa, toate cele trei guverne văzând-o ca pe o modalitate de a spori încrederea Ucrainei şi de a oferi guvernului de la Kiev un stimulent pentru a începe discuţiile cu Rusia. Planul ar urma să se afle pe ordinea de zi a summitului NATO care va avea loc în iulie la Vilnius şi la care Zelenski a fost invitat. Orice decizie privind momentul şi condiţiile în care vor începe eventualele discuţii de pace dintre Kiev şi Moscova depinde însă în întregime de Ucraina, au subliniat oficialii cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la WSJ.
Pe de altă parte, un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat miercuri pentru Financial Times că Ucraina este dispusă să discute cu Moscova despre viitorul Crimeei, dacă forţele sale ajung la graniţa administrativă a peninsulei ocupate de Rusia. Declaraţiile lui Andrii Sîbiha, adjunct al şefului de cabinet al lui Zelenski, reprezintă cea mai explicită declaraţie a interesului Ucrainei pentru negocieri de când Kievul a întrerupt discuţiile de pace cu Kremlinul, în aprilie anul trecut, menţionează "Financial Times".
În discursul către naţiune rostit marţi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că summitul NATO din acest an de la Vilnius merită să-şi fixeze ambiţii mari. "Cu cât este mai ambiţios cel care protejează libertatea, cu atât mai puţine oportunităţi de agresiune are cel care vrea răul. Va veni ziua în care securitatea va fi garantată şi pentru ţara noastră”, a afirmat Zelenski.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.