Germania se îndrepta joi către alegeri anticipate în Turingia, în vederea desfiinţării unei alianţe locale fără precedent între Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) şi Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), catalogată drept ”de neiertat” de către cancelarul Angela Merkel şi care reanimă amintirea anilor '30 în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La nici 24 de ore după alegerea sa în funcţia de preşedinte-ministru al acestui land din fosta RDG cu ajutorul extremei drepte, Thomas Kemmerich, un ales din cadrul Partidului Liberal (FDP) şi-a anunţat demisia şi intenţia de a provoca alegeri anticipate.

”Noi vrem noi alegeri pentru a retrage stigmatul susţinerii AfD”, a anunţat Thomas Kemmerich.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a fost ales miercuri cu voturile aleşilor locali liberali FDP, de extremă dreapta AfD şi conservatorilor CDU-ului lui Merkel.

”DE NEIERTAT”

Aflată într-o vizită în Africa de Sud, Angela Merkel a denunţat un ”act de neiertat” şi ”o zi rea pentru democraţie”.

Este pentru prima oară în istoria postbelică când un lider regional este ales cu voturile extremei drepte şi mai ales prima oară când dreapta moderată se aliază cu extrema dreaptă, încălcând astfel un tabu politic.

Pe un ton foarte ferm, cancelarul a respins în mod categoric orice înţelegere cu extrema dreaptă şi a cerut ca scrutinul din Turingia să fie ”anulat” prin noi alegeri.

Altă consecinţă a gafei este faptul că liderul naţional al FDP Christian Lindner a anunţat că va ridica problema încrederii de care bucură în faţa membrilor partidului.

De la apariţia sa, în urmă cu şapte ani, AfD, spre deosebire de situaţia din Austria, toate formaţiunile politice germane, inclusiv cele tradiţionale, exclud orice cooperare cu acest partid anti-migranţi şi anti-elite - principala forţă a opoziţiei în Bundestag (Camera inferioară a parlamentului german) cu 89 de deputaţi.

Cea mai radicală facţiune a mişcării - condusă din Turingia -, pune în discuţie cultura germană a spăşirii crimelor celui de-al Treilea Reich.

Manifestaţii spontane au avut loc în mai multe oraşe, în semn de indignare faţă de vot şi care fac o paralelă cu situaţia din anii '30, când partidul lui Adolf Hitler a reuşit să ajungă la putere încheind alianţe cu dreapta tradiţională.

În 1930 - exact în regiunea Turngia - conducători nazişti au intrat pentru prima oară într-un Guvern regional. Trei ani mai târziu, la 30 ianuarie 1933, AdolfHitler devenea cancelar.

Pe reţele de socializare, fotografia stângerii de mână între noul lider al  acestui land şi liderul AfD în această regiune - foarte radicalul Björn Höcke - este postată alături de altă strângere de mână, istorică, între Hitler şi preşedintele Reichului Paul von Hindenburg în momentul în care acesta din urmă îl numeşte cancelar.

Björn Höcke şi-a exprimat în trecut dorinţa unui ”viraj de 180 de grade” al culturii memoriei germane. El s-a felicitat de votul de miercuri şi şi-a exprimat speranţa ca acesta să fie ”remarcat” şi să servească drept exemplu în restul ţării.

FURIE

AfD este, în plus, unul dintre opozanţii virulenţi ai Angelei Merkel şi politicii migraţiei a cancelarului, după primirea în 2015 şi 2016 a unui milion de refugiaţi.

Cancelarul este asaltat de mai multe provocări.

Merkel este necesar să gestioneze mai întâi insistenţe tot mai mari în cadrul CDU pe tema atitudinii de adoptat faţă de extrema dreaptă, aflată în plină ascensiune electorală. Aleşii regionali ai CDU din Turingia nu au ţinut cont de avertismentele şefilor lor de la Berlin înainte vot.

De asemenea ea se confruntă, la Berlin, cu un Guvern de coaliţie mai fragilizat.

Partidul Social Democrat (SPD), partenerul său în cadrul marii coaliţii (GroKo), a ameninţat miercuri să pună în discuţie alianţa sa actuală cu CDU/CSU în cadrul în care situaţia din Turingia nu este clarificată definitiv.

O reuniune la vârf a liderilor celor trei partide din Guvern a fost convocată sâmbătă.

Copreşedintele SPD Norbert Walter-Borjans a ameninţat că partidul său nu va accepta ”să se continue ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.